Búcsúzik a készpénz? Várjunk ezzel egy kicsit!

2022. február 25. péntek, 10:00
Közhely, de ettől még tény, hogy a digitalizáció letarolja a mindennapokat és egy csomó minden az internetre, felhőbe költözik. Ma már egyre többen a bankkártyát is nyugdíjazták és az arra alkalmas okostelefonjukba vagy más okoseszközükbe költöztetett virtuális kártyával fizetnek. Ez jó hír, de a készpénz még masszívan tartja magát. Üröm az örömben, hogy a készpénzállomány fenntartása meglehetősen drága mulatság.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A nemzetközi szinten is kimagasló, GDP-arányosan 15 százalékos készpénzállomány fenntartása 400-450 milliárd forintba kerül a Pénzügyminisztérium még 2019-ben közzétett becslése szerint. Ha sikerülne megfelezni az állományt, akkor 200-250 milliárd forinttal gazdagodna a nemzetgazdaság. Vagyis nagyon leegyszerűsítve fejenként 20 ezer forintot lehetne megspórolni. Ehhez persze nem csak az kell, hogy a vásárlók nyitottak legyenek a készpénzmentes fizetésre. 

Van még tér a fejlődésre

A készpénz búcsúja azonban még nagyon távol. Magyarország hagyományosan készpénzszerető ország. Bár 2018 óta sok idő eltelt és jó eséllyel javult a helyzet, de egy akkori jegybanki elemzés jól mutatja, hogy sokan a készpénzben bíznak. Akkor a rendszeres vásárlásokat csak a magyarok 26 százaléka intézte elektronikusan, 28 százalékuk vegyesen, azaz elektronikusan vagy készpénzzel, 46 százalékuk viszont mindig készpénzzel fizetett. 

Egy másik, frissebb MNB-s elemzés arra jutott, hogy a kisebb üzletekben továbbra is a készpénz a legnépszerűbb fizetési mód. A lakosság fele szívesebben fizetne elektronikusan, azonban van, hogy nincs rá lehetőség, vagy valamilyen más okból, például megszokásból, vagy a vásárlás összege miatt mégis a készpénzt választja. “2020 folyamán a pénztárgépeken lebonyolított tranzakciók csupán 22 százaléka történt kártyával, míg az MNB fizetési rendszerekről szóló jelentése alapján a számlafizetések kétharmada már elektronikusan kerül kifizetésre.  A készpénzhasználat kiemelten jellemző a kisebb boltokban történő, napi rendszerességű vásárlások esetén, valamint a vendéglátóhelyeken, büfékben, bárokban, éttermekben történő fogyasztáskor is” - áll a jegybanki anyagban. 

Egyre több helyen lehet kártyával fizetni

Az, hogy nem mindenhol volt elektronikus fizetésre lehetőség, például a kártyaelfogadásra alkalmas úgynevezett  POS-terminál részben a készpénzes fizetést támogatta. A lehetőségek száma szerencsére növekedésben van, köszönhetően például annak, hogy 2021-től az online pénztárgéppel rendelkező kereskedőknek, üzleteknek kötelező terminált tartaniuk. Leegyszerűsítve muszáj biztosítaniuk a kártyás fizetés lehetőségét. Bár kötelező, mind a mai napig ki lehet kerülni ezt a dolgot.
Van példa arra: a kereskedő inkább készpénzt kér, mert azt állítja, hogy rossz a terminálja vagy épp nincs internet, amely kell a banki kapcsolat létrehozásához. Ez az állítás vagy igaz vagy nem, ellenőrizni nehéz.

Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a terminálok szaporodása látványos: 

  • 2015 végén 101 ezer POS-terminál működött az országban,
  • 2019 végén már több mint 177 ezer,
  • 2021 szeptemberében pedig 236 ezer. 

Összességében a készpénz visszaszorítása folyamatban van, de a nyugdíjazásáról korai beszélni. A nemzetközi porondon azonban erre is van példa, legalábbis elméleti szinten. Az elektronikus fizetés egyik nagyágyúja, Svédország már a konkrét búcsút fontolgatja. A svéd jegybank szerint 2023 márciusára olyan alacsony lesz a készpénzes fizetések aránya - ami egyébként 6 százalékot jelentene -, hogy gyakorlatilag készpénzmentes gazdaságról lehetne szó. A 6 százalékos értékből is látszik, nem arról van szó, hogy mindenhonnan eltűnnek a bankjegyek, csak marginalizálódnak, és sok helyen pedig nem is fogják majd elfogadni azt. A svéd tanulmány egyébként 7 százalékban határozza meg azt a szintet, amely alatt már készpénzmentességről beszélhetünk, ettől még Magyarország messze van. 

_________________
Forrás: 
https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/penzugyminiszterium-keszpenz-pm-bankkartya.686466.html
https://www.mnb.hu/letoltes/vegso-2018-4-pdf.pdf

https://www.vg.hu/mnb/2022/01/a-lakossag-fele-szivesebben-fizet-ne-elektronikusan