Csepreghy: a kormány az utolsó centet is le fogja hívni

2015. január 22. csütörtök, 14:45 • www.orientpress.hu
Az utolsó centig bezárólag minden európai uniós támogatást haza kell hoznunk - mondta el Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár csütörtökön. A kormány intézkedési tervében ezért a jogorvoslati eljárások gyors lezárása, a humán kapacitás erősítése, és a késedelem miatti forrásvesztés elkerülése áll. A kormány tegnap megtárgyalta és elfogadta a 2015-ös év cselekvési tervet a 2007-2013 európai uniós fejlesztési ciklus zárásához kapcsolódó feladatokról. A döntés értelmében ki kell küszöbölni a forrásvesztést. 'Bármilyen áron, de minden pénzt haza kell hozni' – szögezte le Csepreghy Nándor államtitkár.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A megvalósuló projekteknek minden kifizetést időben teljesíteniük kell, hiszen a ki nem fizetett számlákat Magyarország az EU irányába nem számolhatja el.

A kormány az előző években 1000 milliárd forint értékben engedélyezett túlvállalást, azért, hogy a végül meg nem valósuló projektek miatt ne vesszenek el az EU-s források. 'Túlvállalás nélkül egy meg nem valósult program nettó veszteségként realizálódott volna az ország számára' - mondta Csepreghy, rámutatva, hogy a kormány számára a túlvállalást fedező plusz költségvetési ráfordítás még mindig elfogadhatóbb, mintsem, hogy egy euro centet is önhibánkból elveszítsünk. 

A minisztériumok és végrehajtási szervezetek feladata tehát 2015. december 1-jével minden kifizetést rendezni, valamint a még kiosztásra váró forrásokat márciusig meg kell hirdetniük. A függőben lévő jogorvoslati eljárásokat márciusig le kell zárni, a munkához szükséges humán kapacitást megerősítik.

A szaktárcák megkapják a lehetőséget a projektektől való elállásra is, ahol a pályázók nem tartják a határidőket, ott az állam is eláll a támogatástól – így küszöbölve ki a késedelem miatti forrásvesztéseket.

Csepreghy tájékoztatott arról is, hogy amennyiben egy tárcának felróható okból forrást veszít az állam, a kormány annyival csökkenti az adott tárca jövőbeli költségvetését – szem előtt tartva, hogy a közfeladatok ellátására továbbra is minden forrás biztosítva legyen.