Csúcstechnológiás vállalatirányítási rendszerrel erősít a hazai büntetés-végrehajtás

2021. október 15. péntek, 08:25
Bevezette az SAP legmodernebb, felhő alapú vállalatirányítási és vezető információs rendszerét, az SAP S/4HANA-t a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, illetve annak Bv. Holding és leányvállalati szervezete, amelyek a fogvatartottak foglalkoztatásáért felelnek. Az államigazgatás és a piaci szféra metszetében tevékenykedő cégcsoportnál az újítás eredményeként áttekinthető, valós időben lekérdezhető adatokra épülő folyamatok jöttek létre.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Magyarországon a büntetés-végrehajtás nem csupán a fogvatartottak intézményi őrzését jelenti, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) 30 büntetésvégrehajtási intézményében mintegy 18 ezer fogvatartott napi életét szervezi 9 ezeres személyiállományával. Emellett a fogvatartottak kötelező foglalkoztatásáról is gondoskodik, ezzel hasznos időtöltést, szakmai gyakorlatot, kereseti lehetőséget biztosít nekik, és segíti a társadalomba való visszailleszkedésüket is. 

A fogvatartottak minél hatékonyabb foglalkoztatása egyre erősödő elvárás, a büntetés-végrehajtási gazdasági társaságok szerepe ezért az elmúlt években tovább nőtt. A korábban elkülönülten működő cégeket 2015-ben vonták össze vállalatcsoporti formába, így született meg a Bv. Holding. A vállalatcsoport tíz cégében mintegy háromezer fogvatartott dolgozik. A vállalatok között mezőgazdasági és ipari profilú gazdasági társaságok is találhatók, ezek a nyomdaipartól kezdve a papírgyártáson keresztül a textiliparig számos különböző területen működnek. A vállalatcsoport tulajdonképpen az állami és a profitorientált piaci szféra határán végzi tevékenységét. Egyaránt termelnek az államigazgatás, a rendvédelem, illetve a versenypiac számára.


A Holding cégeinél korábban eltérő szinten volt a digitalizáltság, az egyes vállalatok nem egységes folyamatok mentén működtek, különböző módon tartották nyilván a termelést, a kapacitásokat és a költségeket. Az egységesítést bonyolította, hogy az atipikus foglalkoztatási modellen (fogvatartottak a munkavállalók) kívül a cégek tevékenységei között kevés volt az átfedés, illetve gyakran egyedi és ad-hoc riportolási igények merültek fel.
A modell egységesítése és költséghatékonyabbá tétele érdekében egy speciális vállalatirányítási rendszer bevezetésére volt szükség.

Az SAP a BvOP számára a legmodernebb SAP S4/HANA vállalatirányítási rendszert és az erre épülő vezető információs rendszerét telepítette, ami intelligens funkciókkal, memória alapú adatbázissal rendelkezik, ezáltal lehetővé teszi a valós-idejű adatelemzést és előrejelzést. Ehhez a rendszerhez felhőalapú analitikai és riportolási modulokat is illesztett az SAP BvOP-nál, valamint egységes folyamatokat, cikktörzset és ügyféltörzset is kialakított. A megoldás fontos eleme egy beszámolási és vezetői információs rendszer, amely kezelni tudja a belügyminisztériumból érkező, gyakran rövid határidős jelentéskéréseket, illetve olyan megbízható és valós idejű adatokat nyújt a vezetőknek, amelyek alapján megalapozott döntéseket hozhatnak a termeléssel, illetve a vállalat operatív irányításával kapcsolatban. Az SAP a rendszert kezelő munkatársak képzéséről is gondoskodott a projekt során.


„A működésünk azóta egyszerűbb és logikusabb lett – nemcsak a képernyőkön, hanem a valóságban is. A felületek jól használhatóak és ügyfélközpontúak, a folyamatok mindenki számára világosak, és ez a működés a teljes cégcsoporton belül megvalósul.” - mondta el a fejlesztés kapcsán Cséri Zoltán bv. dandártábornok, a Bv. Holding Kft. ügyvezető igazgatója.


„Az elvárt cél az eredményesség és a költséghatékonyság - pontosan ugyanúgy, mint egy piaci szférában működő gazdasági társaságoknál. Ezeket a célokat az SAP vállalatirányítási rendszerével könnyebben el tudjuk érni” – tette hozzá Farsang Tamás a BvOP országos parancsnok gazdasági és informatikai helyettese.


„Az SAP a világ vezető szoftvergyártója, 50 éve vagyunk a piacon, és többféle skálázható iparági megoldásunk is van. Cégmérettől függetlenül képesek vagyunk vállalatirányítási rendszert, illetve egyéb üzleti alkalmazású intelligens szoftvereket biztosítani ügyfeleink számára. Az SAP robusztus rendszerei képesek megteremteni az egységes működés és irányítás alapjait. Iparági tapasztalatainkra támaszkodva hatékonyan tudjuk „pályára állítani” a büntetés-végrehajtáson kívüli, egyéb magyarországi államigazgatási szervezeteket is. Ez az SAP Hungary egyik kiemelt célja Magyarországon.” – hangsúlyozta Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója.