DigiD kódot kaptak a holland diákok

2010. október 7. csütörtök, 03:24 • http://www.epractice.eu/en/news/345776
Hollandiában szeptembertől 500.000 diák elektronikus azonosításra alkalmas felhasználó fiókot igényelhet, amelynek segítségével igénybe vehet felsőoktatási és hatósági szolgáltatásokat is. A technológia rövid elnevezése DigiD, amely egy adatellenőrzés után létrehozott felhasználói nevet és jelszót jelent. A regisztrációkor a felhasználó saját postacímére kap aktivációs kódot, lényegében ez a mozzanat helyettesíti a személyes azonosítást.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Tekintettel a jelszavas azonosítás alacsony biztonságosságára, a rendszer magasabb biztonsági szintet is biztosít, amennyiben az adott ügytípus ezt szükségessé teszi. Ebben az esetben a felhasználó elektronikus azonosításkor jelszaván túl egy SMS-ben megküldött egyszer használható kódot is meg kell, hogy adjon. A jövőben tervezi a kormányzat felső biztonsági szint bevezetését is, amely kártya-alapú azonosítást jelentene.

A rendszer másik pillére a Studielink nevezetű portál, amely az egyes felsőoktatási ügyintézési funkciókat teszi elektronikusan elérhetővé.

Az információbiztonság témájára szakosodott, PvIB nevű holland civil szervezet éles kritikát fogalmazott meg a széles körben bevezetett, jelszó alapú azonosítási modell ellen, felhívva a figyelmet a személyiséglopás és a számítógépes adatszivárgás kockázataira.