Digitális gazdaság, vállalkozást célzó IT oktatás, VR a gyógyászatban - összefoglaló az Infotér Konferencia első napjáról

2019. október 21. hétfő, 10:40 Kiss Franciska
A mesterséges intelligencia előretörése a hazai színtéren is érezhető. A közigazgatásban, a vállalkozások életében, a honvédelemben és természetesen a mobilszolgáltatók életében is fordulópontot hozott. Az Infotér Konferencia első napján gyakorlati oldalról nyertünk bepillantást abba, hogy hol is tart itthon az MI alkalmazása.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Az első napon a főelőadások igen széles spektrumot lefedtek az ágazatokat tekintve, a tudáscsomagot pedig a délutáni kerekasztalok tucatja bővítette ki, specifikus topikokat körüljárva.

Digitális készségfejlesztés, és digitális gazdasági eredmények

A köszöntőket követően az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára lépett az előadók pódiumára. Dr. Solymár Károly Balázs többek között a digitális gazdaság területén elért eredményekről és a digitális gyermekvédelem fontosságáról beszélt.

Előadásában kitért arra a számadatra, hogy a Programozd a jövőd! címmel indult programnak köszönhetően nem csak az informatikai szakokra jelentkezők száma nőtt 25 százalékkal, hanem a felvettek száma is csaknem ennyivel, 23,5 százalékkal emelkedett. De a Modern Vállalkozások Programjának sikerességéről is szót ejtett, aminek 16 ezer céget sikerült elérnie, és több mint tízezer cég esett át egyéni auditon.

Az internethasználási szokások azonban meglepő statisztikát mutattak. „Magyarországon még mindig 17 százalék azok aránya, akik még soha nem használtak internetet”- hangzott el a konferencián.

A jelenség csökkentése a következő évek egyik legfontosabb feladata Solymár szerint, aki megjegyezte: az országos hálózatban kiépült digitális jólét pontokon már mindenki lakóhelyéhez közel szakképzett mentori segítséget kaphat. Arról is szólt, hogy alapszintű digitális képességfejlesztést indítottak 255 ezer ember részére, amelyet már több mint 190 ezren sikerrel elvégeztek, valamint tízezer idős ember számára is tartottak digitális készségfejlesztést.

Solymár Károly Balázs kiemelte, hogy 2018 végére - vezetékkel vagy vezeték nélkül - mindenki számára elérhetővé vált Magyarországon a 30 megabites sávszélességű internet. Illetve az összes állami fenntartású vidéki általános- és középiskolában minden tanteremben elérhető a wifi és megduplázták az átlagos sávszélességet.
 


Célkeresztben a vállalkozások biztonsági fejlesztése

A következő nagyobb blokk a kkv szektort vette górcső alá. Az MKIK elnöke, Dr. Parragh László arról beszélt, hogy a már futó kamarai digitalizációs projekt a Modern Vállalkozások Programja tapasztalati alapján indokoltnak tartanak és kezdeményezik egy célzott, csak IT biztonsággal foglalkozó új országos projekt létrehozását is, amely több tízezer vállalkozásnak tudna hatékony kibervédelmi szolgáltatásokat biztosítani.

Ugyanis a kibervédelem és a biztonságtudatosság növelése elengedhetetlen egy vállalkozás életében. A biztonsági incidensek nem csak közvetlen anyagi kárral járnak, hanem a helyreállítás, illetve a reputációban történt kár további komoly járulékos veszteséget is okoz. Jelenleg egy kkv szektorba tartozó vállalkozás egy komolyabb informatikai incidens hatására akár tönkre is mehet.

Jelenleg a hazai hazai mikro, kis és közép vállalkozások nem vagy csak kis mértékben képesek megfelelni fenti kihívásoknak, mivel ezek speciális szaktudást és ismereteket igényelnek, amelyek jellemzően nem állnak rendelkezésükre.

5G, OncoVR, digitalizáció az IKT piac nagyjainak szemüvegén át

A konferencia szerdai napján a Magyar Telekom Nyrt. és a Vodafone is képviseltette magát. Rékasi Tibor a Magyar Telekom vezérigazgatója előadásában az 5G előretöréséről, és arról beszélt, hogy az autóipar, a kereskedelem, az agrárium, a gyártás és a logisztika esetében is csak a teljes ágazati digitalizáció jelenti a kulcsot.

A vezérigazgató szerint azonban Magyarország jó úton indult el, a digitális átalakulásban pedig a cég is kiveszi a szerepet.

A Vodafone szintén az 5G dinamikusan növekvő szerepéről értekezett, az újgenerációs mobiltechnológiának működését pedig szemléletesen be is mutatták. Amanda Nelson a Vodafone Magyarország vezérigazgatója rövid felvezető után a virtuális valóságba kalauzolta a nézőközönséget, akik egy leendő gyermekorvos ötletét felkarolva, együtt megalkották az OncoVR-t.

Erdős Sándor az OncoVR megálmodója is színpadra lépett, aki elmondta, hogy a projekt elsődleges célja az, hogy „segítse, és könnyebbé tegye a hosszú távú bennfekvéssel küzdő gyerekek életét.”

Az OncoVR a most zárult egy éven át tartó klinikai kutatás szerint képes csökkenteni a stresszt, és hangulatjavító hatással bír. „Elkezdtünk a Vodafone-nal közösen egy olyan játékot fejleszteni, ami erre a korcsoportra és erre a betegségre specializálódik” – tette hozzá Erdős.

Az előadás során a nézőközönség is kipróbálhatta a VR szemüveget, amiben egy kincsesszigeten találták magukat Mandy, a sárkány társaságában, akivel együtt a gyerekek legyőzhetik a daganatos betegséget.

80 milliárd az infokommunikációs szektorba és egy jól haladó akvizíció előkészítése

Az első napon a 2014-2020-as ciklusba, illetve a 2021-2027-es ciklusba is betekintést kaptunk Greinstetter Balázs, a gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár (Pénzügyminisztérium) tolmácsolásában.

Előadásában a hangsúly főként a következő időszakon volt, hiszen a mostani a végéhez közeledik. „Ennek az időszaknak a tapasztalatait kell kiértékelni, hogy mit lehet átültetni a következő időszakba, és mit kell elkerülni annak érdekében, hogy még hatékonyabban lehessen a rendelkezésre álló támogatásokat a vállalkozások és az emberek fejlesztésére és oktatására fordítani” – mondta.

Kitért arra is, hogy a ’14-’20-as időszakban a rendelkezésre álló, valamivel több, mint 80 milliárd forintnyi keretösszeg szinte száz százaléka már a vállalkozásoknál van, akik ebből a digitalizációs programokat, saját szolgáltatásaik fejlesztését vagy a külpiacra lépést tehették zökkenőmentessé.

Az első nap záróeseménye a főelőadások tekintetében a 4iG pódiumbeszélgetése volt, ahol Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. informatikai társaság elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy jól halad a T-Systems Magyarország Zrt. akvizíciójának előkészítése.

Jászai Gellért elmondta: három hónap alatt lezárult a százmilliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező és több ezer alkalmazottat foglalkoztató, az IT-piacon piacvezető vállalat átvilágításának első szakasza. Most a megállapodások véglegesítése folyik az eladó Magyar Telekom Nyrt.-vel.

Jászai Gellért arról is beszélt, hogy a 4iG vállalati stratégiája részben saját technológiai fejlesztéseken alapul, ezért több kutatás-fejlesztési programban, technológiai együttműködésekben is szeretnének részt venni - például a fintech, vagy a blockchain - területén. A másik pillér a vállalat stratégiájában a nemzetközi terjeszkedés, több nemzetközi nagyvállalattal is tárgyalnak együttműködésről "a világ keleti és nyugati feléből" is - tette hozzá.

A 4iG Nyrt. július 9-én írt alá szándéknyilatkozatot a Magyar Telekom Nyrt.-vel a T-Systems Magyarország Zrt. megvásárlásáról. A T-Systems Magyarország kis- és középvállalati értékesítési üzletága nem volt az ügylet része.