Digitális tárlatvezető segíti a látogatókat a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen

2020. február 28. péntek, 23:56
Új generációs, digitális tárlatvezető applikációt hoztak létre Mátraverebély-Szentkúton, hogy a látogatók a kegyhely teljes területét önállóan is bejárhassák és információt kapjanak a bazilika műemlékeiről - tájékoztatta a kegyhely az MTI-t csütörtökön.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Mint írták, március elsejétől már minden mobiltelefonra letölthető a tárlatvezető applikáció, amely információval szolgál mások mellett a csodatévő Szűzanyáról, a szintén csodáiról híres forrásvízről, a remetebarlangokról és a számtalan látnivalóról a Nógrád megyei ferences zarándokhelyen. Az applikációt a katolikus nemzeti kegyhelyen fejlesztettek az egyre nagyobb számban érkező zarándokok számára.
A látogatók a kegyhely recepciójánál és éttermében wifi segítségével ingyenesen letölthetik az alkalmazást, majd önállóan járhatják végig a nemzeti kegyhelyet úgy, hogy a GPS alapú Locbee rendszer segítségével az információk automatikusan jelennek meg a megfelelő helyen, ezáltal az alkalmazás idegenvezetőként viszi végig a látogatót az előre definiált útvonalon.
A zarándokok hanganyagokat hallgathatnak, fotókat nézhetnek, szövegeket olvashatnak a kegyhely történetéről, egyedülálló műemlékeiről, a búcsúkról, a ferences atyák mindennapjairól, anélkül, hogy bármilyen adatot megadnának.

Az alkalmazás Android és iOS operációs rendszert használó okostelefonokra telepíthető, amelyek Bluetooth 4.0 technológiával működnek. Ez azért fontos, mert a funkció képes több mint háromszáz méterre adatokat továbbítani és ennek köszönhetően akár offline módban is használható - tették hozzá. A mátraverebély-szentkúti római katolikus nemzeti kegyhelyen 2015 szeptemberében készült el a legnagyobb, mintegy 2,8 milliárdos beruházás. Az Észak-magyarországi Operatív Program támogatásával megújult a kegytemplom, a rendház, a kültéri misézőoltár, komfortosabbá tették a zarándokházat, 140 új zarándokszállást, valamint új fogadóépületet alakítottak ki. Átalakították a templom belső részét és a lourdes-i barlangot, így megközelíthetőbbé vált a kegyszobor, a restaurált kegyoltár és a Szűzanya szobra.

Forrás: MTI.hu