Digitális Menetrend és a 7. kutatás-fejlesztési keretprogram eredményei

2011. február 25. péntek, 01:00 • Európai Bizottság
Az Európai Bizottság Digitális Menetrendért felelős alelnöke Neelie Kroes 2011. február 24-én 300 európai fotonika-szektor vezetővel találkozik a Photonics21 éves közgyűlésén. A találkozás célja felkutatni, hogy a szektor miként játszhat erősebb szerepet az EU kutatás és innovációs programjaiban, úgy, hogy növekedést és munkahelyeket is teremt. A Digitális Menetrend egyik fontos célja az IKT kutatás és innováció fokozása, amely növeli Európa termelékenységét, növekedését, javítja az életminőséget és segít a társadalmi kihívásokon túljutni.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A fotonika kulcsfontosságú, hiszen az infó-kommunikációs technológiák segítségével gyorsabb internet hozzáférést, jobb egészségügyi ellátást és energia-hatékony világítást biztosít az európaiak számára.
A fotonika tulajdonképpen világítás/fény-technika, amely minden műszaki alkalmazáshoz szükséges: az ultraviola fénytől az infravörös világításig. A technológiái között találjuk a lézert, száloptikát, a különböző világításokat vagy az orvosi érzékelőket is.

Az Unió különböző támogatásokat nyújtott a fotónikán alapuló kutatásokra az alábbi projektek keretében:
PHAST-ID – hasnyálmirigy rák elleni kutatásban: a fotonika segítségével ideje korán felismerhető a betegség, és csökkenthető a halálozási arány. Bővebben ld. www.phastid.eu.

OLED100.eu – új energia-hatékony világítás kutatása, amelyben a résztvevő országok kutatói olyan organikus világítástechnikát fejlesztettek, amely ötször hatékonyabb, mint a hagyományos világítás. A technológiával csökken a széndioxid kibocsátás, csökken az energiafogyasztás. Az OLED nem tartalmaz higanyt, - míg az energiatakarékos égők igen -, bármilyen színben előállíthatóak, és kevesebb hulladékot termel. Bővebben ld. http://www.oled100.eu

POF-PLUS – az adat hálózat sebesség növelése érdekében gyors (több Gigabit/s) csatlakozást tesz lehetővé műanyag optikai szál segítségével minden otthon használatos internethez csatlakoztatható eszközhöz. Alacsony költségű és egyszerűen telepíthető e rendszer, amely igen gyors és otthon bárki számára elérhető csatlakozást biztosít. A projekt segít az Európai Digitális Menetrend céljainak megvalósításához, úgy, mint a gyorsabb internet hálózatok biztosítása vagy 50%-kal több európai háztartásba 100 Mbps feletti internet elérést biztosítani 2020-ig. A projektről bővebben ld. http://www.ict-pof-plus.eu/

ICU – az éjszakai balestek megelőzésére olyan olcsó éjszakai kamerát fejlesztett, amely távoli infravörös technikával azonosítani képes a gyalogosokat vagy az állatokat a sötét útszakaszokon, amelyet jelez a sofőröknek. A projektről bővebben ld. www.icu-eu.com weboldalt.

A Photonics21-ről a www.photonics21.org oldalon tud tájékozódni.