Digitalizációs körkép a Pénzügyminiszter tolmácsolásában

2019. október 21. hétfő, 09:00 MTI
Az innovációhoz nélkülözhetetlen a digitális környezet erősítése - fogalmazott a pénzügyminiszter Balatonfüreden, a X. Infotér konferencián tartott előadásában.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Varga Mihály elmondta: a vállalkozások digitális lemaradását javító kormányzati intézkedések megkezdődtek. Az a kormány célja, hogy olyan fejlesztések induljanak el gyártósorok automatizálásával, robotok alkalmazásával Magyarországon, amelyekkel behozható az Ausztriához és Németországhoz képest jelentős, és a másik három visegrádi országhoz képest kis mértékű lemaradás.

A Pénzügyminisztérium az eseményre kiadott közleményében ismerteti: a magyar nemzeti össztermék 25 százalékát a digitális gazdaság állítja elő, a szektor mintegy 400 ezer embert foglalkoztat. Ez a harmadik legmagasabb arány az Európai Unióban - emelték ki, jelezve: a kormány ezért jelentős forrást, 137 milliárd forintot biztosít a vállalati digitalizáció fejlesztésére.

A miniszter előadásában kiemelte: már hatodik éve tartós növekedési pályán van Magyarország, és abban is konszenzus van, hogy növekedés várható az idén és jövőre is. Abban azonban, hogy milyen mértékben, már eltérőek a számítások - jegyezte meg Varga Mihály. Megemlítette, hogy az IMF  legutóbbi, 4,6 százalékos előjelzésével szemben - az első fél év 5,1 százalékos növekedése után - ő akár 5 százalék fölötti növekedésre is lát esélyt. Leszögezte: a tartósan magas ütemű növekedéshez nélkülözhetetlen a digitális környezet erősítése, ezért fontos, hogy a magyar gazdaságban továbbra is a magas hozzáadott értékű beruházások domináljanak.

Varga Mihály kitért a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál végzett informatikai fejlesztésekre, ezek között említette,  hogy 2017-ben előbb a magánszemélyeknek, 2018-ban pedig az őstermelőknek is bevezették a szja-bevallás tervezetének elkészítését, amit 2019-ben az egyéni vállalkozókra is kiterjesztettek. Lehetővé tették, hogy a teljes körű elektronikus ügyintézés megvalósuljon, bevezették az online számlaadat-szolgáltatást, és lehetőséget biztosítottak arra, hogy a jövedékiadó-bevallás tervezetét is a NAV készítse el.

A pénzügyminiszter az ország kitörési pontjai közt említette a digitalizációt a járműipar, a gyógyszeripar és az elektromobilitás mellett. Hangsúlyozta: az elektromosautó-akkumulátorok európai eladásaiban Magyarországnak egyre jelentősebb szerepe lesz, mert három komoly akkumulátor-gyártó cég is az országot választotta telephelyének.

Varga Mihály felhívta a figyelmet, hogy régiós összevetésben még van tere a digitalizáció fejlesztésének a kis- és középvállalkozásokat, a közszolgáltatások megoldásait és a lakosság digitális készségeit érintően egyaránt.