E-kormányzás projekt Hargita megyében

„Rendkívüli pozitív hozadékai lesznek ennek a projektnek Hargita megye számára” – jelentette ki Moldován József, a Távközlési és Információs Társadalom Minisztériumának államtitkára vasárnap Csíkszeredában, ahol Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, és Valerian Vreme távközlési miniszter aláírták azt a finanszírozási szerződést, melynek értelmében a Hargita Megyei Önkormányzat 1,3 millió euróhoz jut integrált informatikai rendszer kiépítése céljából.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kiépítendő informatikai rendszernek köszönhetően rövid időn belül Hargita megye polgárainak lehetőségük lesz online ügyintézésre, mentesülnek a hetekig, hónapokig tartó bürokratikus folyamatoktól.

Valerian Vreme miniszter gratulált annak a Hargita megyei csapatnak, amely elkészítette ezt a pályázatot úgy, hogy a minisztériumhoz leadott 220 projekt közül a Hargita megyei bekerülhetett az első 10 közé, és azt mondta, hogy szeretné, ha a polgárok éreznék is majd a hasznát ennek az informatikai rendszernek azáltal, hogy könnyebben jutnak információkhoz, illetve hatékonyabbakká válnak a közszolgáltatások. 

„Nem beszélhetünk a sokat hangoztatott helyi autonómiáról, ha nincsenek hatékony önkormányzataink” – fogalmazott Borboly Csaba megyei tanácselnök, aki szerint Valerian Vreme miniszter illetve Moldován József államtitkár támogatásának is köszönhető, hogy Hargita megye ott van azon szerencsések között, ahol sor kerülhet ilyen finanszírozási szerződés aláírására. 

Moldován József két újdonságot is bejelentett: beszélt az E-egészségügy programról, amelynek keretében hamarosan aláírják a finanszírozási szerződést az Országos Egészségbiztosító Pénztárral, és melynek eredménye lesz az elektronikus receptek illetve elektronikus kórlapok bevezetése Romániában. Az államtitkár által említett másik projekt a belügyminisztériummal együttműködve valósul meg, és lehetővé teszi – első fázisban az ország 255 településén, majd az egész országra kiterjesztve – a polgári dokumentumok – születési bizonyítványok, házasságkötési bizonyítványok stb. – online lekérését a polgármesteri hivataloktól.

Forrás: erdely.ma