Egy időszak zárása, egy új időszámítás kezdete a Modern Vállalkozások Programjában

MVP csatlakozás kell a digitális fejlesztések támogatásához

2021. június 1. kedd, 08:25
A társadalmasítás szerint az új EU-s költségvetési időszakot június végén indító GINOP Plusz-1.2.1-21 konstrukcióban 4 szakaszban technológiafejlesztésre, termelőkapacitás növelésre pályázhatnak a vállalkozások. A digitális fejlesztéseket is magába foglaló Felhívás kerete 200 milliárd forint. Czimbalmos Leventével, a Modern Vállalkozások Programja szakmai vezetőjével arról beszélgettünk, ezúttal hogyan kapcsolódnak be ebbe a lehetőségbe.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

- Infotér: Tavaly áprilisban beszélgettünk utoljára a Modern Vállalkozások Programjáról. Eltelt egy év. Az interjú elején nézzük meg, hogy hogy is áll a program a számokkal! Milyen eredményeket értek el az elmúlt időszakban?

- Czimbalmos Levente: akkor az ismétlés jegyében; a Program két fontos kulcsindikátorral operál. Az egyik az informatikai átvilágításban részesített, és digitális fejlesztési koncepciót szerzett vállalkozások száma. A másik pedig az ezeknél a vállalkozásoknál bevezetett IKT eszközök, modulok, alkalmazások száma. Az elsődleges kulcsindikátorunkat már tavaly elértük. A kitűzött cél 12.500 tanácsadásban részesített és fejlesztési koncepciót szerzett vállalkozás volt, most úgy 13.500 környékén járhatunk. Úgy gondolom, hogy a program szempontjából ez nagyon szép eredmény, de önmagában nem elég. Van még feladat bőven.

- Infotér: És a másik indikátor? 

- Czimbalmkos Levente: A másik indikátort elérni bonyolultabb ügy. Már az is kemény munka, hogy rábírjuk a vállalkozásokat arra, hogy fogadják a kollégáinkat és részt vegyenek a díjmentes auditban, vagy egyéb szolgáltatásainkban. Onnan viszont, hogy felmerülhet; adott esetben pénzt is kellhet költeniük digitális fejlesztésre, ez még nehezebb. De azt sem mondhatom, hogy itt rosszul állnánk. A cél az, hogy a fizikai zárást követő első év végéig elérjünk tizennégyezer négyszáz termékbevezetést. Ennek most úgy a kétharmadánál tarthatunk, kilencezer fölött van a számosság és még van hátra másfél év. Sokat segít a dologban, hogy elkezdtek körvonalazódni olyan új támogatási programok, konstrukciók, amikből adott esetben ilyen típusú beruházások is finanszírozhatók.

- Infotér: Két kulcsindikátort említett, de van egy harmadik szám is, amiről érdemes beszélni. Az informatikai megoldásokat a Programban megbízhatónak minősített szállítók reprezentálják. Ezeknek a száma is igen jelentős szokott lenni. Most az ezredik felé tartanak…

- Czimbalmos Levente: Az első szállítónk 2016-ban csatlakozott a programhoz, és mára valóban közel vagyunk az ezres számhoz. Ugyan ez nem verseny, de még csak nem is feltétlenül minőségi mutató, azonban elmondhatom; 50 körüli partner hiányzik még. Ha elérjük ezt a célt, akkor azért szeretnénk egy kisebb sajtónyilvános eseménnyel nyomatékosítani az eredményt. Büszkék vagyunk rá, hogy mára az ország legnagyobb, (ICT) iparági közösségét tömörítő és reményeink szerint formáló szervezet lettünk.

- Infotér: Várhatóan a nyár közepétől egy újabb mérföldkőhöz érkezik a program. Volt már korábban is olyan, hogy a hazai kis- és középvállalkozások informatikai célú beruházáshoz kapcsolódó támogatást csak a programon keresztül vehettek igénybe. Akkor ez nagyon ösztönzőleg hatott az MVP-re. Most is valami hasonló változás jön. Mit lehet tudni erről? 

- Czimbalmos Levente: Ennek az egésznek a logikája az, hogy van egy kiemelt konstrukció- ezek vagyunk mi az MVP-vel, ami azt a célt szolgálja, hogy a digitális eszközök bevezetésére ösztönözzük a hazai vállalkozásokat. Emellett olyan feltételrendszert, körülményeket biztosítsunk, ami mentén kialakulhatnak jó és hasznos, minőségi projektek, felelős forrásfelhasználás. És akkor a szemléletformáló, felhordó, kiemelt projekt mellett jó esetben megjelenik egy másik, vállalati finanszírozási láb, amiben konkrét forrásokra lehet pályázni. Most ezt a két területet kapcsolják ismét össze a kormány fejlesztéspolitikájának elvei alapján. Egyrészről már zajlanak az előkészületei a Modern Vállalkozások Programja '21-'27-es folytatásának, másfelől – ahogy az imént említettem – elkezdtek megjelenni társadalmasításon azok a vállalkozásfejlesztési konstrukciók, amelyekből a konkrét digitális fejlesztéseket lehet majd finanszírozni, de továbbra is csak a mi közreműködésünkkel, segítségünkkel, azaz MVP égisze alatt, az MVP garanciáival. Jelenleg tehát úgy tűnik, hogy marad ez a jól bevált összekapcsoltság a hazai támogatáspolitikában.

Várhatóan június végétől magyarán egy új Operatív Program és abban számos új vállalkozásfejlesztési konstrukció indul, ezek közül talán a legjelentősebb, GINOP Plusz-1.2.1-21 néven. Ez egy komplex technológiafejlesztést, termelőkapacitás növelést támogató Felhívás lesz. A pályázat valóban nagyon összetett, elszámolható benne ingatlanfejlesztés, energetika, képzés, tanácsadás és sok egyéb minden mellett természetesen a digitális fejlesztések is. A Modern Vállalkozások Programjának szerepe itt abban áll, hogy ha egy vállalkozás forrást szeretne szerezni innen infokommunikációs beruházásra, akkor regisztrálnia kell nálunk, a www.vallalkozzdigitalisan.hu oldalon. A regisztrációt és a tervezett projektjével kapcsolatos alapvető jellemzők rögzítését követően el kell végeztetnie az oldalon lévő kalkulátorral egy maximális elszámolható költségszámítást, amelyből kiderül, legfeljebb mekkora digitális beruházásra jogosult. Majd a szállítói és termékkatalógusból ki kell jelölnie a számára megfelelő terméket, és erre készül egy árkalkuláció. Ebből elválik, hogy a tervezett fejlesztés összes költsége elszámolható-e, vagy ahhoz esetlegesen saját forrás bevonása szükséges. A kalkulációk az adott esetben változó igényeknek megfelelően akár többször módosíthatóak, hogy a kérelmező számára a legjobb megoldás születhessen. Legvégül a rendszer által kiadott .pdf dokumentumot a pályázat csatolmányaként fel kell tölteni az elektronikus pályázatkezelő felületre (EPTK). Az ügytorlódások elkerülése végett fontos megjegyezni; a dokumentum hiánypótolható!

Azért, hogy ez a folyamat minél egyszerűbb legyen a kérelmezőknek és természetesen a szállítóknak szintúgy, szállítói oldalon egy új termékstruktúra is kialakításra kerül. A kapcsolódó új funkciókat és felületeket a végleges Felhívás megjelentetését követően, a biztonságos kérelmezést megteremtő módon időben élesítjük, a felhasználói kör egyidejű értesítése mellett.

Van még egy dolog azonban, amit fontos megemlíteni. Az említett pályázati konstrukció – ahogy a jövőben a legtöbb - feltétesen visszatérítendő támogatással operál, azaz a pénzt csak bizonyos szempontok (eredményességmérési feltételek) teljesítése esetén nem kell visszatéríteni. Jó hír, hogy az említett eredményességi szempontok közé is bekerült a Modern Vállalkozások Programjának két szolgáltatása. Nevezetesen a rendezvényeinken történő részvétel és az IKT tanácsadás igénybevétele egyaránt 20%-nyi vissza nem térítendő támogatásba történő átfordulást eredményezhet. Ez egy 70%-os támogatási mérték esetén akár 14% „garantált pénzt” hozhat. Számolják ki, hogy mit jelent ez egy legfeljebb ~630 millió forintos támogatással kecsegtető pályázatban.

- Infotér: Lehet tudni valamit a keretről és az ütemezésről? A kezdés az idén július, mi a vége?

- Czimbalmos Levente: A teljes keret igen bőséges, kétszáz milliárd forint. A támogatás mértéke tíztől több mint 600 millió forintig terjedhet. Hangsúlyozni szeretném, hogy ez egy szakaszos elbírálású pályázat lesz. Négy ütem, és minden ütemnek megvan a maga forrás (rész)kerete. Az első úgy rémlik nyolcvan milliárd forint. Bizonyos vállalkozás méret csak bizonyos szakaszban pályázható, de nem kell elkapkodni a kérelmezést, mert ha valaki az első ütembe nem fért bele, jó eséllyel fog tudni pályázni később is, hiszen a korábbi gyakorlattól eltérően nem fogy el azonnal a keret. Érdemes tehát teret adni az előkészítésnek és jó minőségű, alaposan kidolgozott kérelmekkel elindulni, mi ebben is segítünk. Higgye el mindenki, már rögtön a bírálatnál meghálálja magát és akkor még nem is beszéltünk lebonyolíthatóságról, vagy elszámolhatóságról. Az utolsó szakasz a tervezeti anyagok szerint 2022. áprilisig tart.

Azoknak az érdeklődő vállalkozásoknak, akik digitális fejlesztésekben gondolkodnak tehát azt javaslom, hogy tájékozódjanak az új lehetőségekről és keressék a Modern Vállalkozások Programjának tanácsadóit, szakértőit bátran. Kívánok a Program nevében mindannyiuknak sikeres kérelmezést és eredményes, jó projekteket!