Egymilliárd adat a gyógyítás érdekében

2020. október 16. péntek, 19:15
Hogyan lehet csökkenteni a nem szükséges orvos-beteg találkozásokat? Míg korábban ez alapvetően erőforrás-gazdálkodási területet érintő probléma volt, napjainkra rendkívül sokrétű kérdéssé vált. A COVID-19 járvány alatt bebizonyosodott, hogy milyen fontos szerep hárul a digitális egészségügyre. Az egészségipar informatikai területe, vagyis az e-health, hatalmas növekedés előtt áll, Magyarország pedig gyors tempóban halad előre a digitális technológia felhasználásában az egészségügy területén.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Az utóbbi években az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) számos lehetőséget kínál az orvosok, az egészségügyi dolgozók és a betegek számára. A gyógyítási folyamat digitális nyomon követése, a távorvoslás és -diagnosztika, a mobilos megoldások, a digitalizált egészségügyi dokumentumok azonnali elérhetősége, és az ágazatirányítás rálátása az egészségügyi folyamatok dinamikájára, változására jóval hatékonyabbá tehetik az egészségügyet.

Digitális egészségüggyel a járvány ellen

Az elmúlt bő félévben felértékelődött az EESZT szerepe, a járvány elleni védekezésben pedig kiválóan vizsgázott a rendszer. Az EESZT lehetővé tette, hogy csökkenjen az orvos-beteg találkozások száma, biztosította a távoli gyógyszerfelírás és az elektronikus gyógyszerkiváltás lehetőségét, amelynek során nincs szükség kinyomtatott receptre, egyszerűen a TAJ-szám bemondásával és a kiváltó személyazonosságának az igazolásával kiadható a patikákban gyógyszert.

„Idén februárig 70 százalékos volt az elektronikusan kiállított receptek aránya a hazai egészségügyben, márciusra – a járvány miatt – 95 százalékra emelkedett ez az arány, és azóta is ott van. Egy átlagos munkanapon mintegy 800 ezer eRecept kerül be a rendszerbe” – mondta Szabó Bálint, a Nemzeti Egészséginformatikai Testület elnöke.

Országos hálózattá fejlődött az EESZT

Az EESZT három évvel ezelőtt indult el a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók és a gyógyszertárak csatlakozásával. Ma a magánszolgáltatókkal, az Országos Mentőszolgálattal és az Országos Vérellátó Szolgálattal együtt közel 18 ezer szolgáltató tartozik a rendszerhez. Ennek köszönhetően az EESZT-ben tárolt adatok mennyisége átlépte az egymilliárdot.

„Ezt az adathalmazt a gyógyítás érdekében kell felhasználni” – mondta Szabó Bálint, a Nemzeti Egészséginformatikai Testület elnöke. A szakértő szerint az adatok helyes elemzése hozzájárul a hazai egészségügyi ellátórendszer hatékonyabb működéséhez is.

---------
Fizetett tartalom.