Egyre több magyar vállalkozás léphet be az amerikai piacokra

2019. július 16. kedd, 11:00 • hirado.hu
Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatai a gazdaság és a pénzügyek területén is jobban teljesítenek, egyre több magyar vállalkozás léphet be az amerikai piacokra – emelte ki Varga Mihály pénzügyminiszter, miután hétfőn hivatalában fogadta David B. Cornsteint, az Egyesült Államok budapesti nagykövetét.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály az amerikai lehetőségekről kijelentette: több olyan programba is bekapcsolódhatnak a magyarországi cégek, amelyek az ottani piacra jutásukat segíthetik.

A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy a magyar–amerikai gazdasági együttműködés eredményes, hiszen az Egyesült Államok Magyarország első számú exportpartnere Európán kívül, az amerikai vállalatok a legjelentősebb EU-n kívüli befektetői közösséget képviselik Magyarországon. Az amerikai befektetők növekvő száma jelzi, hogy a cégek elégedettek a magyarországi üzleti környezettel és a politikai stabilitással – tette hozzá a pénzügyminiszter, és megemlítette, hogy az Egyesült Államok a harmadik legfontosabb befektető a közvetlen külföldi tőkebefektetések adatait figyelembe véve.

Versenyképes befektetési környezet

A magyar kormány célja az egyik legversenyképesebb befektetési környezet megteremtése Európában – hangsúlyozta Varga Mihály. Ezért a munkát terhelő adók fokozatos csökkentése és a társasági adó kulcsának 9 százalékra mérséklése mellett a szakképzés erősítésével is segíti a kormány a vállalkozásokat.

Varga Mihály elmondta: egyre több magyar cég van jelen az amerikai piacon leginkább az infokommunikációs technológiák, valamint a biotechnológia területén. A nemrég felavatott washingtoni Business, Promotion & Development Campus további támogatást fog nyújtani az amerikai piacra belépni szándékozó innovatív magyar vállalatok számára – jelezte.

SelectUSA befektetési csúcstalálkozó

Rámutatott: David Cornstein is komoly szerepet vállal a két ország vállalati kapcsolatainak fejlesztésében, a júniusban megrendezett SelectUSA befektetési csúcstalálkozón a magyar üzleti delegáció hivatalos amerikai vezetőjeként vett részt. Fontos eredmény, hogy a tervek szerint ősztől mintaprogram keretében fogadják az első magyar kiutazó startupokat az Egyesült Államokban – hangsúlyozta a tárcavezető.

Varga Mihály a két ország közötti pénzügyi kapcsolatok szempontjából fontos mérföldkőnek nevezte az adóügyi információcseréről tavaly ősszel kötött megállapodást.