Egyre fiatalabb gyermekek használnak közösségépítő weboldalakat

2011. április 18. hétfő, 02:00 • Európai Bizottság
Az Európai Bizottság megbízásából készült összeurópai felmérés szerint az európai uniós fiatalok közül a 13–16 évesek 77%-a, míg a 9–12 évesek 38%-a rendelkezik saját profillal a közösségépítő weboldalak valamelyikén. A Facebook, Hyves, Tuenti, Nasza-Klasa SchuelerVZ, Hi5, Iwiw, Myvip vagy ezekhez hasonló közösségépítő weboldalakat használó gyermekek egynegyedének azonban „nyilvános” a profilja, ami azt jelenti, hogy a sok esetben címet és/vagy telefonszámot is megadó profil mindenki számára látható. A felmérés adatai rámutatnak arra, hogy milyen fontos a „Biztonságosabb közösségi hálózatépítési elveket az EU-nak!” elnevezésű megállapodás végrehajtásának közelgő bizottsági felülvizsgálata.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A megállapodás létrejöttét a Bizottság is elősegítette: 2009-ben a jelentősebb közösségépítő weboldalak működtetői megegyeztek abban, hogy intézkedéseket hoznak 18 év alatti felhasználóik online biztonsága érdekében. A gyermekek online biztonsága kiemelt helyen szerepel az európai digitális menetrendben.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „A gyermekek egyre nagyobb számban vannak jelen a közösségépítő weboldalakon, azonban sokan közülük nem teszik meg azokat a lépéseket, amelyek online biztonságuk érdekében szükségesek lennének. Ezek a gyermekek kockázatnak teszik ki magukat, és zaklatás, illetve gyermekcsábítás áldozataivá válhatnak. Ezért minden közösségépítő weboldalt működtető cégnek sürgősen gondoskodnia kell arról, hogy a kiskorúak profiljaihoz való hozzáférés alapértelmezettként csak a visszaigazolt ismerősi körre korlátozódjon, és e profilok ne legyenek elérhetők keresőprogramok számára. Azok a cégek pedig, amelyek még nem írták alá a biztonságosabb hálózatépítésről szóló uniós elveket, haladéktalanul tegyék azt meg, hogy biztosíthassuk gyermekeink biztonságát.”

A gyermekek aktívan használják a közösségépítő weboldalakat

A 25 európai ország 25 000 fiataljának körében végzett, az EUKidsOnline hálózat által ma közreadott felmérés szerint a 9–12 évesek 38%-a adta azt a választ, hogy van profilja közösségépítő weboldalon, és ez az adat országonkénti bontásban a franciaországi 25%-tól a hollandiai 70%-ig terjed. A közösségépítő weboldalak még ennél is népszerűbbek a tinédzserek körében: a 13–16 éves fiatalok 77%-a nyilatkozott úgy, hogy van saját profilja.

A felmérés szerint a 9–12 évesek 15%-ának 100-nál több visszaigazolt ismerőse van az adott oldalon; ez a szám Magyarország esetében a legmagasabb (47%). A 13–16 évesek körében a belga, dán, görög, magyar, olasz, holland, norvég, lengyel, svéd és egyesült királyságbeli fiatalok azok, akiknek – a más nemzetiségű gyermekekhez képest – nagyobb valószínűséggel van 100-nál több visszaigazolt ismerősük.

Sok gyermeknek mindenki számára elérhető, nyilvános profilja van

A közösségépítő weboldalakat használó gyermekek egynegyede úgy nyilatkozott, hogy a profilja nyilvános. A nyilvános profillal rendelkező gyerekek egyötöde azt a választ adta, hogy a profilon látható a címe és/vagy a telefonszáma. A 25 országból 15-ben a 9–12 évesek körében jobban elterjedt a nyilvános profil, mint a 13–16 évesek körében.

A 11–12 évesek mindössze 56%-a nyilatkozott úgy, hogy tudja, hogyan kell módosítani profilja adatvédelmi beállításait. A náluk idősebb fiatalok már nagyobb hozzáértéssel rendelkeznek: a 15–16 évesek 78%-a mondja azt, hogy tisztában van az adatvédelmi beállítások módosításának mikéntjével.

Mit tesz az ügyben a Bizottság?

A Bizottság folyamatosan nyomon követi annak a „Biztonságosabb közösségi hálózatépítési elveket az EU-nak!” elnevezésű, önszabályozási megállapodásnak a megvalósulását, amelyet közösségépítő weboldalakat működtető cégek írtak alá, vállalva egy sor intézkedés végrehajtását szolgáltatásaik terén a kiskorúak biztonsága érdekében.

A Bizottság hamarosan közreadja a fent említett megállapodásnak az alábbi aláíró felek általi végrehajtására vonatkozó értékelés első eredményeit: Arto, Bebo, Facebook, Giovani, Hyves, IRC Galleria, MySpace, Nasza-Klasa, Netlog, One.lt, Rate, SchuelerVZ, Tuenti és Zap.

A ma közreadott jelentés arra is rámutat, hogy az európai fiatalok körében népszerű közösségépítő weboldalak némelyike nem írta alá a biztonságosabb közösségi hálózatépítési elvekről szóló megállapodást.

Tekintettel arra, hogy az internetet és a közösségépítő szolgáltatásokat használó gyermekek egyre fiatalabbak és egyre többen mobileszközökön keresztül férnek hozzá az internethez, a Bizottság megkezdte az ágazat jelenlegi önszabályozási megállapodásainak felülvizsgálatát. A Bizottság a közösségépítő weboldalak működtetőit, a mobiltelefonok és játékkonzolok gyártóit, az internetszolgáltatókat, a mobiltelefonos alkalmazásokat és tartalmakat szolgáltató cégeket, a fogyasztóvédelmi szervezeteket, kutatókat és a gyermekvédelmi szervezeteket arra kéri fel, hogy vegyenek részt az együttműködési platformban. A párbeszéd a „Biztonságosabb közösségi hálózatépítési elveket az EU-nak!” elnevezésű megállapodás, és a fiatal tizenévesek és a gyermekek biztonságosabb mobiltelefon-használatáról szóló európai keretmegállapodás eredményeire fog építeni.

További információk:

„Biztonságosabb internet” program:
http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/index_en.htm

A szülőknek szóló konkrét ötletek arra, hogy hogyan járulhatnak hozzá a gyermekek biztonságos internethasználatához: http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/projects/centres/practices/index_en.htm