Egységes mobiltöltőt szeretne az EU

2020. február 1. szombat, 09:06
Márkától, mérettől és típustól függetlenül legyenek egységesek a mobiltelefonok töltői - ezt szeretné elérni az Európai Unió. Csütörtökön az Európai Parlament határozatban kérte a bizottságot, hogy tegyen lépéseket az ügyben. Az Apple máris jelezte, ellenzik a lépést, amely szerintük gátolja a fejlesztéseket.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Egy máltai képviselő azt mondta, ez segítené a fogyasztókat a mindennapi életben. "Nem szabályozzuk magát a töltőt, de a töltési csatlakozót igen, ez a mobiltelefonokra, a tabletekre, az e-book olvasókra és a digitális kamerákra is igaz. Vagyis ezt próbáljuk egységesíteni, hogy legyen egy egységes töltési pont" - mondta egy EP-képviselő, Alex Agius Saliba.

Tíz évvel ezelőtt még 30 különböző töltő volt a piacon Európában. Ma mindössze három. De a parlament számára ez is túl sok. Az egységesítés segítené az elektronikai hulladék elleni harcot is. "Az egységes töltővel segíthetjük a környezetünket. Mostanáig évente 51 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik ebből" - tette hozzá a képviselő.

A fogyasztóvédők szerint viszont jó az irány. "Ha új terméket vásárolunk, új töltőt kapunk hozzá. Miért nem kérdezik meg a vásárlót, akar-e újabb töltőt, vagy sem. Akkor is többet fizet a termékért, ha nincs szüksége másik töltőre" - mondta egy fogyasztóvédő, Frederico Da Silva Brüsszelben. Az unió a tervek szerint még idén elfogadná a szükséges jogszabályokat.

Forrás: euronews