A címkezelési eljárás egységesítésén dolgozik a Vidékfejlesztési Minisztérium

A címkezelési eljárás egységesítésén és erre alapuló teljes és közhiteles címadat nyilvántartás létrehozásán dolgozik a Vidékfejlesztési Minisztérium vezette konzorcium. Magyarországon a közigazgatás jelenleg nem rendelkezik egységes, közhiteles az ország valamennyi címét lefedő cím-adatbázissal. A címek, a különböző címnyilvántartások változtatásai és a kapcsolódó folyamatok nem egységes szellemben készültek. Ezekről különböző, elkülönült jogszabályok rendelkeznek, ezért a címkezelés jelenleg nem egységes, nem teljes.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az egységes mester nyilvántartás hiányából, illetve eltérő szervezeteknél végrehajtott párhuzamos feladatokból adódóan többlet teher rakódik a közigazgatásra és az állampolgárokra, melyet az Államreform Operatív Program keretében megvalósítandó „Közhiteles címregiszter kialakítása” projekt megújít, levéve ezáltal a többlet terheket a közigazgatás szereplőiről.

A „Közhiteles címregiszter kialakítása” projekt célja a magyarországi címkezelés egységes jogszabályi környezetének, igazgatási folyamatainak és egy teljes, közhiteles címnyilvántartásnak a megvalósítása. A projekt eredményeként egy egységesített jogszabályi háttér, a közhiteles cím elsődleges változásainak egységesített kezelése és egy központi mester címadat nyilvántartás jön létre. A címregiszterben rögzítendő adatok köre a címek fizikai elhelyezkedésének pontos azonosíthatóságát célozza, így nem terjed ki az állampolgárok személyes adatainak nyilvántartására.
A Címregiszter nyilvántartás adatai közvetlen vagy közvetett módon lesznek elérhetőek a közigazgatás szereplői részére és fokozatosan válnak az egyes nyilvántartások referencia adataivá.

A fenti célokat a Vidékfejlesztési Minisztérium a Földmérési és Távérzékelési Intézettel, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalával és a Magyar Posta Zrt.-vel konzorciumban, az Államreform Operatív Program keretében valósítja meg 950 millió forintnyi Európai Uniós forrásból az ÁROP-1.2.12-2012-2012-0001 számú, „Közhiteles címregiszter kialakítása” c. projekt során, melyre vonatkozóan a támogatási szerződés 2013. február 7. napján hatályba lépett.

A projekt eredményei 2014. augusztus 31-ig valósulnak meg.