Egyszerűbb hozzáférés az EU kutatási és innovációs finanszírozásaihoz

2011. február 9. szerda, 01:00 • Európai Bizottság
A Zöld Könyvben (Green Paper) „Közös Stratégiai Keret”, - amelynek társadalmi vitája ma, 2011 február 9-én kezdődött meg és május 20-ig várják a hozzászólásokat - a Bizottság három kulcsfontosságú területen javasol megújulást. Elsőként, három egymást kölcsönösen erősítő cél egyértelmű fókuszpontjának kialakítása: a világszínvonalú tudományos alap megteremtése az Unióban; a versenyképesség növelése; klímaváltozás, erőforrások hatékonysága, energia és élelmiszer biztonság, egészség és idősödő társadalom.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Másodikként, az EU támogatásokat vonzóbbá és egyszerűbben elérhetővé tenni, egyszerűbb és körülhatároltabb finanszírozási eszközök megteremtése, melyek lefedik a teljes innovációs láncot: az alapkutatásokat, az alkalmazott kutatást, a tudomány és az ipar együttműködését és a vállalati szintű innovációt. Rugalmasság a különbözőségek és a vállalatok részvételének ösztönzése végett. Egyszeri regisztrációval több pályázat benyújtására lehetőség megteremtése – információk újraközlésének eltörlésével.

Harmadikként, egyszerűbb és konzisztensebb eljárások megteremtése az elszámolásokban. Az egyszerűsítéssel az uniós adófizetők pénzügyi kontrollja is erősödik, hatékonyabbá válik.

További ötletek a Zöld Könyvben:

  • lépéseket tenni a tagállamok nemzeti kutatási finanszírozásának segítésére;
  • erősíteni a kohéziós támogatásokkal a kapcsolatot;
  • az EU támogatásokkal ösztönözni a közbeszerzéseket;
  • különböző díjazásos ösztönzéssel élni;
  • erősíteni az Európai Kutatási Tanács és pénzügyi eszközeinek szerepét (pl. Kockázatmegosztó Pénzügyi Mechanizmusok - RSFF vagy hitelgarancia és kockázati tőkebefektetések);
  • teljesítménymutatók bevezetése az EU kutatás és innováció finanszírozás eredményeinek mérése érdekében.

A Bizottság a következő hetekben versenypályázatot indít arra, hogy megtalálja a megfelelő nevet az új közös keretprogramra.

A Bizottság ezzel párhuzamosan elvégezte a 7. keretprogram és a Versenyképesség és Innovációs Keretprogram közbenső értékelését.

Háttér információk:

A jelenlegi Kutatási FP7 Keretprogram költségvetése 53 milliárd EURO (2007-2013). Eddig több mint 9,000 projektet finanszíroznak. Egy tanulmány szerint a 2011-es projektek 165 000 munkahelyet teremtenek.

A Versenyképesség és Innovációs Keretprogram költségvetése 3.6 milliárd EURO (2007-2013). Eddig több mint 100,000 KKV kapott támogatást hitelgaranciákon keresztül, valamint innovatív IKT pilot projektek valósulnak meg.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) autonóm EU szerv, amely feladata a vezető innováció ösztönzése a Tudás és Innovációs Közösségek úttörő koncepció alapján. Az EIT 309 millió euró EU forrásból gazdálkodik 2007-2013 között.