Elektronikus ügyintézéssel is gyorsítják a LEADER programokat

„Csökkentjük a bürokráciát, lerövidítjük az ügyintézési időt, és valódi döntési lehetőséget adunk a helyiek kezébe” – foglalta össze V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár a LEADER program átalakításának legfőbb pontjait. Az államtitkár lajosmizsei sajtótájékoztatóján értékelte a kéthónapos társadalmi vita tanulságait. November 29-ig több mint 900 vélemény érkezett be, ezek nyomán alakítja át a LEADER programot a Vidékfejlesztési Minisztérium, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Irányító Hatósága. A Minisztérium célja, hogy az európai uniós támogatások valóban a helyi igényeknek megfelelő használják fel. Ennek érdekében a pályázatok elsődleges bírálatát a Helyi Akciócsoportok (HACS-ok) döntéshozatali fórumára kívánja bízni.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A helyi közösségek a helyi stratégiákban fogalmazhatják meg a helyi fejlesztési igényeket, célokat, és azok elérési módjait. Az új pályázatok kiírása előtt a stratégiákat felülvizsgáljuk, hogy azok alapján a HACS-ok megfelelően tudják szétosztani a maradék és tartalék forrásokat .
 
A jövőben az akciócsoportok egyesületi formában működnek majd, melyekhez szabadon, korlátozás nélkül lehet csatlakozni. Így a LEADER források elosztásáról nem egy szűk társadalmi elit dönt, hanem beleszólhat bármely vidéki szereplő, aki a helyi fejlesztésekben érintett lehet. Jelenleg a HACS-ok mintegy 80 százaléka nonprofit kft. vagy zrt., ezek a formák pedig nem biztosították a LEADER nyitottságát.
 
A VM csökkenti a bürokráciát, rugalmasabbá és gyorsabbá teszi a pályázati ügyintézést. Ezt szolgálja majd pályázati nyomtatványok egyszerűsítése és az elektronikus ügyintézés bevezetése. Így akár a felére is csökkenhet a jelenleg 8-12 hónapos elbírálási idő.
 
Az átalakított LEADER program új pályázatait április végén és májusban fogjuk kiírni – mondta a a sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt. – A megmaradt forrásokkal elsősorban a munkahelyteremtő és a költségcsökkentő beruházásokat támogatjuk majd.
 
Forrás: VM