Elérhetőek a NAV elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos legújabb szabályai

2020. február 27. csütörtök, 06:44
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei által készített 2020-as tájékoztató füzetek között, megjelent az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos összefoglaló. Ezek az információs füzetek a fontosabb előírásokat, normákat tartalmazzák közérthetőbb formában mint a jogszabályok nyelvezete. Akit érint, annak érdemes az összes tájékoztató füzetet átnézni, mert sok hasznos információt fog találni.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Mit jelent az elektronikus ügyintézés a gyakorlatban?

Az elektronikus ügyintézés többféle formában valósulhat meg a NAV és az ügyfél között. A legalapvetőbb formája, amikor az ügyfél az iratait (kérelmet, bevallást stb.) elektronikus úton küldi meg a NAV számára és a NAV is ilyen módon levelez az ügyféllel. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a postázás elektronikus formában történik. Az elektronikus ügyintézés másik lehetséges formája a NAV által működtetett elektronikus felületeken történő ügyintézés, amikor az ügyfél egy informatikai alkalmazásba belépve tud adatokat lekérdezni vagy nyilatkozatokat, bejelentéseket tenni a NAV részére.

Ilyen alkalmazás pl. az eSZJA alkalmazás, az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) vagy az eBEV Portál. Az elektronikus kapcsolattartás harmadik lehetséges módja a telefonos kapcsolattartás. A NAV előtt valamennyi ügyfél intézheti adóügyeit elektronikus úton, sok esetben az ügyfél erre köteles is. Minden olyan ügy intézhető elektronikus úton, ahol az ügyfél személyes megjelenése nem szükséges, illetve ahol az fogalmilag nem kizárt (így pl. az adóhatóság idézésre kötelező személyesen megjelenni és helyszíni szemlét értelemszerűen nem lehet elektronikus úton tartani).

Valamennyi forma közös jellemzője, hogy konkrét ügyeket csak akkor lehet intézni, ha az ügyfél az eljárás során azonosításra kerül, azaz valamilyen módon az elektronikus ügyintézési rendszerbe bejelentkezik. Azonosítás hiányában a NAV csak általános tájékoztatást tud nyújtani. Mivel egy e-mail elküldésekor semmilyen azonosításra nem kerül sor, ebben a formában konkrét ügyekben nem lehet a NAV-val kommunikálni.

Az információs füzet innen tölthető le:

https://www.nav.gov.hu//data/cms515987/32_Az_elektronikus_ugyintezes_es_kapcsolattartas_altalanos_szabalyai_adougyekben_20200225.pdf

A 2020-as információs füzetek:

Minden 2020-as tájékoztató anyag a NAV honlapján.