Elindult a Digitális Magyarország Program társadalmi vitája

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóközleménye: Digitális Konzultáció a magyar infokommunikációs szektor sikeréért. Magyarországot meg kell újítani. A megújulás elkezdődött, a kormányzat több területen eddig nem látott intézkedéseket hozott. Ezek egyetlen célja és közös eredője, hogy Magyarország többre képes. E megújulásnak szolgálnia kell a vállalkozások hazai és nemzetközi versenyképességét éppúgy, mint a polgárok felzárkózását, életminőségének javulását és nem utolsó sorban az állami működés hatékonyságát.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A nyilvánosságra hozott infokommunikációs vitairatot, a benne megfogalmazott intézkedési lehetőségeket azzal a céllal bocsátjuk társadalmi vitára, hogy minél szélesebb kört vonjunk be a véleményezésbe, ezáltal alakítsuk ki a végleges, kormányzati és társadalmi támogatottsággal egyaránt rendelkező Infokommunikációs Stratégiát.

Szakpolitikánk elsődleges célja, hogy az infokommunikációs eszközöket és szolgáltatásokat - mint a gazdasági növekedés egyik meghatározó hajtóerejét, motorját - a kormány programjának szerves részeként és a magyar infokommunikációs szektor bevonásával egy versenyképes és gyarapodó Magyarország szolgálatába állítsuk.

A világ- és az európai gazdaságok gyors fejlődése olyan kihívások elé állítja az egyes országokat, melyek elől Magyarország sem térhet ki. 2014-ben már a munkahelyek 90%-a IKT készségekkel és tudásokkal felvértezett munkavállalók számára lesz csak elérhető. 2015-re az EU elvárásai szerint el kell érnünk, hogy a lakosság több mint fele rendszeresen és készségszinten használja az e-ügyintézési szolgáltatásokat vagy vásároljon on-line. Ma már nem vízió a személyre szabott média, a testreszabott eszközök és szolgáltatások, a célzott helyfüggő szolgáltatások. A legnagyobb kihívás éppen ezért a lehetőségek minél szélesebb körű kihasználása, a vállalkozások versenyképességének növelése érdekében történő alkalmazása és a lemaradt társadalmi csoportok felzárkóztatása.

A Digitális Magyarország Program a szolgáltatások elterjesztése, a hazai IKT szektor innovációs aktivitásának és eredményességének fokozása révén, annak multiplikátor gazdaságfejlesztő és munkahelyteremtő hatásainak maximalizálása érdekében megfogalmazott stratégiai és módszertani javaslatainkat foglalja össze.

A föntebbi, gazdasági és életminőségbeli célok elérésének érdekében az infokommunikációs kormányzat Digitális Konzultációt hirdet: párbeszédre hívjuk a teljes szakmát, az iparági szereplőket, a civil szervezeteket, valamint az állampolgárokat is, hogy a hazai infokommunikációs szektort együtt a magyar gazdasági növekedés motorjává tegyük.

Észrevételeiket az  iktstrategia@nfm.gov.hu  címre 2010. november 12-ig várjuk.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - Kommunikációs Főosztály

Letölthető dokumentum:  Digitális Magyarország Program vitairat (PDF)