Elindult a Nemzeti egészségügyi informatikai rendszer projekt

2013. november 6. szerda, 06:13 kormányportál • eEgészségügy, Szócska Miklós, EMMI, Nemzeti egészségügyi informatikai rendszer
Az e-Egészségügy új projektjének, a Nemzeti egészségügyi informatikai rendszernek a megvalósításával nő majd az ellátás színvonala, az emberek pedig egészségesebbekké és egészségtudatosabbakká válhatnak - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kedden Budapesten sajtótájékoztatón. A mintegy kétmilliárd forintos uniós támogatással megvalósuló projektről - amelynek támogatási szerződését nemrégiben írták alá - az államtitkár elmondta, az egészségügyben hatalmas adatvagyon található, amelynek megfelelő használatával egyebek mellett el lehet érni, hogy a mentőszolgálat munkatársai már a helyszínre érkezés előtt megkapják a szükséges adatokat a páciens esetleges speciális betegségeiről.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Szócska Miklós közölte, az elektronikus receptek bevezetésével egyszerűbb lesz a háziorvosok és a betegek kapcsolata, és a majdani nagy és naprakész adatbázis segítségével a háziorvosok arról is tudhatnak, hogy a körzetükben lévő betegek jártak-e kötelező szűrésekre, sőt még az egyes emberek egészségére vonatkozó bizonyos előrejelzéseket is lehet adni állapotuk alapján.

Beszélt arról, hogy az egészségügyi adathalmaz "kivételes kincs", és a tervek szerint a jövő év végére befejeződő projekt megvalósításával elérhetik, hogy a betegek a lakhelyük szerinti térségen belül megkaphassanak mindenfajta egészségügyi ellátást, továbbá a személyre szabott információkat el tudják juttatni az erre alkalmas mobiltelefonokra.

A nagy egészségügyi adatbázissal feltérképezhetik az emberek genetikai tulajdonságait, és felhasználhatják például a daganatos betegségek gyógyításában is, és  "személyre szabott terápia mentheti meg az életet". Ezzel az adatbázissal minden vezető kutatóintézmény együtt akar majd működni - tette hozzá.

Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke arról szólt, hogy a szükséges információhalmaz, valamint a költségvetés összeállt, a megvalósításban részt vevők pedig konzorciumot alkotnak. Az együttműködését és "a projektszerű működést folyamatosan ki kell terjeszteni", ami nagyon sok erőforrást igényel - tette hozzá.