Elindult a teszedd.hu az "Önkéntesen a tiszta Magyarországért" kezdeményezés honlapja

2011. május 21. szombat, 02:00 • kormny.hu
Az Önkéntesség Európai Évének egy nagyon fontos dátuma ez a mai akció, ugyanis nem volt még arra példa Magyarországon, hogy 162 ezernél többen jelentkezzenek egy ilyen jellegű akcióra – jelentette ki Fazekas Sándor a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” program szombati megnyitóján. A programra a www.teszedd.hu című honlapon lehetett regisztrálni. A honlapon a szervezők azonban nem csak a mai szemétszedésen való részvételre buzdítják az odalátogatókat, hanem segítségüket kérik többek között a Magyarországon található illegális szemétlerakók feltérképezésében is.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A szombati napon a TeSzedd! kampány keretein belül több, mint 162 ezer önkéntes 800 helyszínen - vidéken és Budapesten egyaránt - tette tisztábbá környezetét. Nem csak földön, hanem vízen is takarítottak a jelentkezők: önkéntes búvárok merültek alá a Balatonban, és az Aggteleki Nemzeti Park vizei is megtisztultak. Az összeszedett szemetet önkéntesen jelentkező szemétszállítási cégek helyezik el legális hulladékgyűjtő telepeken.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Vidékfejlesztési Minisztériummal és az Önkéntes Központ Alapítvánnyal együttműködve 2011. május 21-ére országos hulladékgyűjtési akciót szervezett, amelynek kiemelt vidéki helyszínei Debrecen, Székesfehérvár és Pécs. Az akció az Önkéntesség Európai Évének egyik eseményeként kerül megrendezésre.

A programra a www.teszedd.hu című honlapon lehetett regisztrálni. A honlapon a szervezők azonban nem csak a mai szemétszedésen való részvételre buzdítják az odalátogatókat, hanem segítségüket kérik többek között a Magyarországon található illegális szemétlerakók feltérképezésében is. Ha valakinek tudomása van illegális szemétlerakóról, összegyűjtésre váró szemétkupacról, akkor itt jelentheti.

fotó: Botár Gergely

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a budapesti eseménymegnyitón rámutatott: ennek az akciónak az az üzenete, hogy nem csak ma kell rendbe tennünk a környezetünket, hanem kevesebbet kell szemetelnünk a mindennapokban is. Annak érdekében, hogy a jogi feltételeket is megteremtsük, a Vidékfejlesztési Minisztérium egy új hulladékgazdálkodási törvényt fog benyújtani ősszel a parlamentnek – tájékoztatott Fazekas Sándor.

A miniszter elmondta: szüleimtől, nagyszüleimtől azt az örökséget kaptam, hogy a magyar emberek amellett, hogy nagyon leleményesek és szorgalmasak, tiszták is. Ez egy olyan örökség, amelyet vállalnunk kell, és igenis vigyáznunk kell a  környezetünkre, a tisztaságra - fűzte hozzá.

Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy az Európai Unióban az önkéntesség az, amiben Magyarország példát mutat, ugyanis a felnőtt lakosság negyven százaléka végez valamilyen önkéntes munkát. Ez messze felülmúlja az unió más országainak átlagát - fűzte hozzá.

fotó: Botár Gergely

Komoly sikernek nevezte Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár a mai programot a kormany.hu-nak adott interjújában, hiszen - mint mondta -rengetegen jöttek el szemetet szedni. Hozzátette: valószínűleg sokkal többen vettek részt az akcióban mint ahányan regisztráltak. Az államtitkár is kiemelte egy új jogszabály bevezetésének szükségességét, amely a környezettudatos szemléletváltás alapja lehet.

Forrás: kormany.hu