Elkerülhetetlen a digitális átállás

A digitális átálláshoz szükséges tartalom – eszköz – platform hármas rendelkezésre áll, és a digitális átállással kapcsolatosan korábban megfogalmazott elvárásokból is számos tétel teljesült. A digitális földfelszíni műsorszórás lefedettsége év végére el fogja érni a kilencvenöt százalékot, a televízió-előfizetéseknek pedig már több mint fele digitális.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Kozma Zsolt, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiainfrastruktúra szabályozási főosztályának vezetője 2010. november 17-én, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének szakmai találkozóján beszámolt arról, hogy milyen jelentős előrelépések történtek mind az országos lekapcsolás döntés-előkészítésében, mind a helyi-körzeti átállás tekintetében az elmúlt egy évben, és egyben kiemelte, hogy az országos átállás menetrend meghirdetése nélkül nem kerülhet sor a helyi-körzeti pályáztatásra.

Jelenleg minden ötödik háztartás az analóg lekapcsolás elsődleges érintettje: ezek azok a háztartások, amelyek jelenleg hagyományos módon, előfizetési díj nélkül, azaz szoba- vagy tetőantennával televízióznak, és a lekapcsolás után a korábban nézett műsorokat csak úgy érik majd el, ha ehhez megfelelő eszközzel rendelkeznek, vagy előfizetést vásárolnak. Emellett az elsődlegesen érintettek körébe intézmények (azaz kórházak, kollégiumok, laktanyák, börtönök, idősek otthona stb., illetve fenntartóik), továbbá az országhatárhoz közel élő határon túli nézők is tartoznak. Számukra többféle migrálási, vagyis áttérési lehetőség áll rendelkezésre.

Kozma Zsolt az előadásában hangsúlyozta, hogy az átállás során kiemelten ügyelni kell a lakossági szempontokra, hogy indokolatlanul „senki ne maradjon televízió nélkül”. A sikerkritériumok között kiemelte, hogy az átállásnak technológia- és platformsemleges keretek között, a szabályozó, a szolgáltatók és a fogyasztók számára is kiszámítható környezetben kell megvalósulnia oly módon, hogy a hatékony korlátos erőforrás gazdálkodás szempontjai mellett a folyamat során a hátrányos helyzetű csoportok hozzáférési esélyei is biztosítva legyenek. A helyi-körzeti televíziók digitális átállása során továbbá cél, hogy a pályáztatás és az azt előkészítő konzultáció kellő időben megelőzze a lekapcsolás időpontját, és adottak legyenek a helyi értékek megőrzésének feltételei is.

Kozma Zsolt előadása