Erősítette vagy gyengítette a demokráciát a világon a WikiLeaks?

A WikiLeaks 2006 óta több mint egymillió dokumentumot szivárogtatott ki és egyesek számára az átláthatóság szinonímájává vált, míg másoknak komoly fenyegetést jelent. Megerősítette-e a WikiLeaks a demokráciát és megváltoztatja-e a mai diplomaták közötti kapcsolatot a többszázezer titkos dokumentum nyilvánosságra hozatala? Két, merőben különbözően vélekedő EP-képviselőt kérdezett az EP honlapjának stábja: Christian Engströmöt (Zöldek/EFA) a Svéd Kalózpártból és a volt szlovák külügyminisztert, Eduard Kukant (EPP).

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Engström úr, tavaly a Kalózpárt ingyen bocsátott szervereket a WikiLeaks honlap rendelkezésére. Úgy tűnik, Ön nem tartja veszélyesnek ezt a weboldalt. Miért nem?

De, veszélyes honlapnak tartjuk, különösen a korrupt hatalmak számára, amelyeknek van rejtegetnivalójuk. Pontosan ez tetszik benne. Úgy véljük, az átláthatóság a nyitott, demokratikus kormányzat egyik legfontosabb ismérve. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a dolgok eltitkolása mindenütt létező tendencia. Még egy demokratikusan választott kormány is, mint pl. az Amerikai Egyesült Államok kormánya el akar titkolni ezt-azt a közvélemény elől. Olyasmiket, amik igencsak fontosak. Tehát igen, a Wikileaks veszélyes mindazon hatalmon lévő személyek számára, akiknek van rejtegetnivalójuk.Kukan úr, José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke szerint a WikiLeaks nem mindig közérdeket szolgál. Úgy véli, vannak olyan információk, amelyeket nem szabad nyilvánosságra hozni. Mi az Ön véleménye?Az információ szabadságának pártján vagyok, hiszen ez a modern demokratikus rendszerek egyik alapköve. A WikiLeaks tevékenysége azonban romboló hatású volt. Nem hiszem, hogy a WikiLeaks szándéka pozitív, építő jellegű dolgok nyilvánosságra hozatala volt. Nem hiszem, hogy nemes szándék vezérelte őket.

Sokáig tevékenykedtem a diplomácia területén: bizonyos ügyeket nem szabad nyilvánossá vagy bárki számára elérhetővé tenni. Egyes kérdésekben bizalmat kell teremteni a felek között, hinni kell egymásnak. Nem azért, mert a nyilvánosságnak ne lenne joga a tájékoztatáshoz, hanem egyszerűen léteznek olyan kérdések, amelyeket diszkréten kell kezelni. Amikor a diplomaták megállapodási tárgyalásokat folytatnak, az egész folyamatot tönkreteheti a dokumentumok nyilvánosságra hozatala. Ez tönkreteheti a jó dolgokat is, amelyeket a tárgyalások eredményeznének.

Egyesek azzal érvelnek, hogy a nagyobb átláthatóság erősíti a demokráciát. Hozzájárult-e a WikiLeaks a demokrácia erősödéséhez a világon?

C. E. Nagyon is, hiszen az átláthatóság a demokrácia egyik alapvető eleme. Mi értelme van, hogy szavazni engedjük az embereket, ha nem tájékoztatjuk őket arról, mit csinál a kormányzat vagy az ellenzék? A demokrácia célja, hogy jól tájékozott polgárok megalapozott döntéseket hozzanak.A WikiLeaks magasabb szintű célja, hogy világossá tegye a kormányok számára, hogy nem tudnak észrevétlenül titkolózni vagy hazudni. A WikiLeaks közvetett hatása, hogy a kormányok átláthatóbbá és őszintébbé válnak.

E.K.: Nos, szeretnék egyenes választ adni, hogy ne vádolhasson diplomáciai manőverekkel, ám néha nincsen egyenes válasz. A diktatórikus berendezkedésű országok esetén a pozitív hatás magától értetődőbb és erősebb. Azaz nem ítélek el minden kiszivárogtatást. De meg kellene húzni a határt, hogy mit lehet nyilvánossá tenni az információkhoz való hozzáférés szabadságának növelése érdekében, és mit nem szabadna nyilvánosságra hozni, hogy ne rombolja le a politikusok és államférfiak közötti diszkrét személyes kapcsolatokat.

Kinek kellene eldöntenie, mely információkat lehet közzétenni? A WikiLeaks vezetőitől kellene függenie vagy a legmagasabb szintű diplomaták és politikusok dönthessenek róla?

C.E. Semmiképpen sem. A WikiLeaks vezetői értenének ezzel egyet elsőként. Amit ők akarnak, és amit én is akarok, hogy még több olyan honlap jöjjön létre, ahol biztonságosan ki lehet szivárogtatni a dokumentumokat. Ha csak egyetlen ilyen honlap létezik, övék lesz a hatalom és szemmel kell tartanunk őket. Ha több különböző honlap jön létre, ez a probléma magától megoldódik.

E. K.: A WikiLeaks embereinek rendelkezniük kellene annyi ítélőképeséggel, hogy megértsék, mit lehet közzétenni és mit kell titokban tartani. Ám a kritériumokat politikai vezetőknek kellene nagyon pontosan meghatározniuk.

Forrás: Európai Parlament