EU kutatási és innovációs finanszírozás: a Bizottság radikális változásokról konzultál a növekedés és munkahelyteremtés érdekében

2011. február 9. szerda, 01:00 • Európai Bizottság
Az Európai Bizottság útjára indította ma az EU kutatási és innovációs finanszírozások fejlesztésére vonatkozó konzultációt, a részvétel könnyítése, a tudományos és gazdasági hatások növelése és az érték teremtés érdekében.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A Zöld Könyv (Green Paper) javasolt „Közös Stratégiai Keret” lefedi a jelenleg futó Kutatási Keretprogram (FP7), a Versenyképesség és Innovációs Keretprogram (CIP) és az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) területeit. Ezzel koherens eszközöket teremt a teljes „innovációs láncban”: kezdve az alapkutatásoktól egészen az innovatív piaci termékeket és szolgáltatásokat produkáló akciókig, támogatva a nem-technológiai innovációt is, mint amilyen a dizájn vagy a marketing. A Bizottság Zöld Könyve kitér továbbá az eljárások és szabályok egyszerűsítésére is. A változások célja az EU kutatási és innovációs alap hozzájárulásainak maximálása az Innovációs Unió és az Európa 2020 Stratégia megvalósítása érdekében.
Az érintettek 2011. május 20-ig küldhetik meg válaszaikat.

Máire Geoghegan-Quinn, kutatási és innovációs európai biztos kijelentette, hogy céljuk minden egyes kutatásba és innovációba fektetett euróért maximális értéket teremteni. Szeretnék elérni, hogy az EU-s támogatások valóban növekedést és munkahelyeket teremtsenek, és növeljék az életminőséget Európában akkor, amikor a klímaváltozás, energiahatékonyság és élelmiszerbiztonság ijesztő kihívásaival találjuk magunkat szemben. Szeretné megkönnyíteni a koherens és egyszerűsödő programokkal a kutatók – főleg a KKV-k életét, és minél több jelentkezőt várnak a nagyobb eredmény elérése érdekében. Biztos Asszony bízik abban, hogy a világháló és társadalmi média széles és innovatív vitát eredményez.

Geoghegan-Quinn biztos 6 további biztossal együttműködve adta ki a Zöld Könyvet, akik szintén kutatásért és innovációért felelnek: Kallas, Kroes és Tajani alelnökkel, és Vassiliou, Potočnik és Oettinger biztossal.

Következő lépések

A nyílt vitához a mai naptól (február 9) május 20-ig várják a hozzászólásokat. Június 10-én a Bizottság nagyszabású záró-konferenciát szervez a konzultáció nyomon követése érdekében, ahol az új Stratégiai Keretprogram nevét is ismertetik.

2011 vége előtt a Bizottság előkészíti a 2013. évet követő kutatási és innovációs finanszírozásra vonatkozó EU-s költségvetést.