Európának dinamikus spektrumpolitikára van szüksége

Nyitrai Zsolt, infokommunikációért felelős államtitkár az Európai Néppárt rendezvényén rámutatott a spektrumpolitika kihívásaira, amelyre meglátása szerint gyors és hatékony válaszokat kell adnia az európai közösségnek. Nyitrai Zsolt, a magyar soros elnökség alatt a Távközlési Tanács elnöki tisztét betöltő infokommunikációért felelős államtitkár 2011. január 12-én Brüsszelbe látogatott, hogy részt vegyen az Európai Néppárt Rádióspektrum-politikával foglalkozó rendezvényén. Az államtitkár megnyitóbeszédében jelezte: az európai közösségnek gyors és hatékony válaszokat kell adnia a kor legújabb technológiai kihívásaira. Nyitrai Zsolt hozzátette: sebességet kell váltani, hiszen Európa globális versenytársai hasonló vagy nagyobb lélekszámú közösségek, ám a politikai rendszerük gyorsabban tud reagálni a kihívásokra, mint ahogyan jelenleg az Európai Unió.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Most annak jött el az ideje, hogy új perspektívákat nyissunk meg az európaiak előtt – mondta Nyitrai, majd folytatta: a versenyképességi célok érdekében a magyar elnökség ezért úgy tekint az okos, flexibilis és dinamikus frekvenciagazdálkodás megteremtésére, mint az egyik legfontosabb versenyképesség-növelő eszközre.

Nyitrai hangsúlyozta, hogy a mobileszközök rohamos ütemben terjednek, a nemzetközi kiállításokon újabb és újabb mobil eszközöket mutatnak be, amelyeknek szükséges biztosítani a megfelelő frekvenciákat annak érdekében, hogy a növekvő adatforgalmat képesek legyenek kiszolgálni az európai szolgáltatók. Az államtitkár szerint az Európai Unió dinamikus, flexibilis, gyorsan reagáló és okos spektrumpolitikában érdekelt, ami lehetővé teszi, hogy az európai polgárok olyan szolgáltatásokhoz férjenek hozzá, amelyek kiszolgálják növekvő információigényüket és teljesítik elvárásaikat a digitális szórakoztatás, a mindennapi kapcsolattartás és az e-közigazgatási szolgáltatások tekintetében.

Az államtitkár meglátása szerint az Európai Bizottság Rádióspektrum-politikai programjavaslata nagyon jól támogatja a megfelelő spektrum-eszközökkel az európai szélessáv gyors térnyerését. Nyitrai emlékeztetett: a témakörben lefolytatott január 6-i budapesti tárgyaláson Neelie Kroes-szal, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnökével és Gunnar Hökmarkkal az Európai Parlament megbízott jelentéskészítőjével egyetértett abban, hogy még több frekvenciát kell elérhetővé tenni a szélessáv gyors kiépítésének elősegítése érdekében. Az államtitkár beszédében jelezte: a magyar elnökség a konszenzusos és megoldáskereső politikában érdekelt, ezért az Európai Parlament segítségét kérte a Rádióspektrum-politikai program mielőbbi elfogadása érdekében.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - Kommunikációs Főosztály