Ezzel leállíthatjuk a Facebookon a ránk leső alkalmazásokat

2018. március 27. kedd, 07:31 • www.hirado.hu
Ahogy mind többet tudunk a közösségi oldalról, úgy válik egyre kínosabbá az egész. Megmutatjuk azokat a beállításokat, amelyeket érdemes áttekinteni az utóbbi időben kiderült súlyos adatlopási ügyek kapcsán. Természetesen szó nincs arról, hogy minden alkalmazás kárt okozna, amelyik követi a tevékenységünket a Facebookon.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Mégis, a Cambridge Analytica hírhedt ügyeitől egészen a Dylan McKay fejlesztő által kirobbantott botrányig már aggályos a dolog: McKay legutóbb éppenséggel azt mutatta ki, hogy az androidos felhasználók telefonálásairól és SMS-eiről évekre visszamenően tud a Facebook. Még azon partnerek neveiről, telefonszámairól, beszélgetéseink hosszáról is adatbázist épít, akik nincsenek regisztrálva a közösségi oldalon.

Éppenséggel tehetünk pár lépést, hogy kontrolláljuk, mégis, milyen alkalmazásoknak adtunk, s milyen engedélyt a tevékenységünk követésére.

Vámpíralkalmazások

Számos szórakoztató applikáció van a Facebookon, amelyiknek egy figyelmetlen kattintással valószínűleg egyszer mi magunk adtunk valaha engedélyt az adatgyűjtésre.

Használhatják a nevünket, a profilfotónkat, a képeinket, a hálózati csatlakozási adatainkat, alkalmasint az IP-címünket is. (A Cambridge Analytica is sok olyan adatot gyűjtött, amikhez a felhasználók úgymond hozzájárultak, nem kellett „feltörni” hozzájuk a fiókokat.)

Kínos, hogy a közösségi oldal még akkor is képes követni bennünket az úgynevezett „Mások által használt alkalmazásokkal”, ha töröltük magunkat a Facebookról. Ugyanis azok, akik láthatják az adatainkat, magukkal vihetik azokat az általuk használt alkalmazásokba, amelyekben tárolódnak azután is, hogy már régen távoztunk a közösségi oldal táborából.

Így végezhetünk gyors ellenőrzést a számítógépen

Lépjünk be a Facebook fiókunkba, kattintsunk a jobb felső sarokban a lefelé mutató nyílra, görgessünk le a „Beállítások”-ra, majd nyissuk meg a balra feltűnő „Alkalmazások” menüpontot.

Itt végezhetjük el a gyomlálást.

facebook alkalmazasok beallitasai

Forrás: www.hirado.hu

Különös tekintettel legyünk az említett „Mások által használt alkalmazások”-ra. Fontoljuk meg, milyen adatokat kínálunk fel másoknak, hiszen – mint a Facebook írja –, „azok az emberek, akik a Facebookon láthatják az adataidat, azokat magukkal vihetik az általuk használt alkalmazásokba. (…)”

facebook masok altal hasznalt alkalmazasok

Forrás: www.hirado.hu

Ha nem akarjuk, hogy az alkalmazások és weboldalak hozzáférjenek más információkategóriákhoz (például az ismerőseink listája, nemünk vagy a nyilvános adataink), kikapcsolhatjuk az összes alkalmazást. Igaz, utána aztán mi sem tudunk használni egyetlen játékot vagy applikációt sem.

Gyors kontroll a mobil Facebook-alkalmazásban

Az alkalmazás jobb felső sarkában a három vízszintes vonalat érintve válasszuk ki a „Fiókbeállítások”, majd az „Alkalmazások” menüpontot.

mobil facebook adatok

Forrás: www.hirado.hu

Ha már régen rendelkezünk Facebook fiókkal, s aktívan használjuk is, talán akkor meglepődhetünk, hogy hány látszólag vagy valóban ártalmatlan alkalmazásnak adtunk ki engedélyt.

Fésüljük át a listát.