Faltól falig megoldásokat kínálunk

Interjú Tóth Gáborral, a PC Trade ügyvezetőjével

2021. október 6. szerda, 09:54
Informatikai infrastruktúra kiépítés, egyedileg fejlesztett szoftverek, üzemeltetés. Ezek és ezeknek minden kombinációja megtalálható a PC Trade portfóliójában kis- és nagyvállalatoknak, önkormányzatoknak egyaránt. Tóth Gáborral, a cég ügyvezetőjével beszélgettünk!

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

- Infotér: Azt olvastam a weboldaluk bemutatkozásában, hogy az egyik legfontosabb dolog az életében az informatika által nyerhető hatékonyság. Hogyan látja manapság, aki nem fejleszti az informatikai infrastruktúráját vagy nem digitalizál, az lemarad?

- Tóth Gábor: Tovább mennék, jól látható az, hogy már rövidtávon is nem csak, hogy lemarad az, aki nem hajtja végre működésének digitalizációját, hanem egyszerűen a működése is veszélybe kerül. Már több éve lehet hallani ennek szükségességét. Az azóta eltelt hosszú idő miatt a 24. órában vagyunk.

A hatékonyság egy divatos, sokak által meg nem foghatónak tartott frázis, azonban, ha bárki is belegondol a saját működésébe - és mindezt eggyel hátrébb lépve teszi - észre fogja venni azokat a területeket, ahol a jelenlegi folyamatok helyett egy informatikai alapokra helyezett megoldással mekkora nyereséget érhet el, időben, selejtarány javulásban stb. - a nap végén pedig pénzben kifejezve.

- Infotér: Mi az, amit kínálni tudnak az ügyfeleiknek? Az infrastruktúra kiépítést vagy a rendszereket kaphatják meg Önöktől az érdeklődők?

Tóth Gábor: Faltól falig megoldásokat kínálunk, számunkra az idilli projekt úgy néz ki, hogy a részvételünkkel megtervezett, majd tőlünk beszerzett infrastruktúrán egy általunk fejlesztett szoftver fut, és az egész rendszert mi üzemeltetjük is. Ezzel levéve a terhet az ügyfél válláról. Azért nem ez az általános, de ezen folyamat bármelyik elemével állunk rendelkezésre. Szeretünk ott lenni már az elején, a tervezési fázisban, mert akkor a távlati célt – amely néha a beszerzéskor elhalványul – mindig szem előtt tudjuk tartani.

- Infotér: Mi az ügyfélkörük? Kis vagy nagyvállalkozások, szervezetek, önkormányzatok? Mi indokolja, hogy ilyen széles a paletta?

Tóth Gábor: Régóta vagyunk a piacon, jövő évben lesz 20 éve. Ezen időszak alatt a különböző növekedési fázisokban más és más ügyfelek, ügyfélcsoportok voltak fókuszban, de sohasem hagytunk senkit magunk mögött csupán azért, mert méretben már nem ők voltak a számunkra kedvesek. Működésünket, szervezetünket úgy alakítottuk ki, hogy minden csoportnak tudjunk megfizethető, minőségi szolgáltatást nyújtani.

- Infotér:  Van- e olyan termékük, szolgáltatásuk, amelyekre az elmúlt időszak történései, a koronavírus járvány miatt megnőtt a kereslet? A vásárlók oldaláról mi indokolja ezt? Milyen „hasznot” látnak bennük?

Tóth Gábor: Gondolom nem fogok újdonságot mondani azzal, hogy azon termékek és szolgáltatások irányába nőtt meg a kereslet, amelyek a megváltozott munkakörülmények támogatásához szükségesek. Rengeteg mobil eszközt vásároltak ügyfeleink az elmúlt időszakban, de vezetékes és vezetéknélküli hálózatok építésében is nagyot nőttünk. Mindemellett a hatékonyságot támogató, saját fejlesztésű felhő alapú szoftvereink is jól szerepelnek.

A mindenütt tetten érhető informatikai szakemberhiány az állami- és versenyszférát sem kíméli. Egyre több olyan megkeresés érkezik hozzánk, melynek fókuszában az IT infrastruktúra teljes vagy részleges üzemeltetése/supportja áll. Egyre több vezető kezdi megérteni az informatikai elemek (szerver, hálózat, storage, stb.) kiemelt fontosságát a cég mindennapjaira nézve – és nem szeretnék, hogy ezen rendszerek sérülése (ransomware támadás, mentések hiánya, stb.) hatással legyenek az értékteremtő folyamataikra. Sok esetben a meglévő rendszergazdák „mellé” érkezünk meg, hogy mérnökeink segítségével valósuljanak meg a fejlesztések.

- Infotér: Abban is tudnak segítenek, hogy az ügyfeleik a beruházások, fejlesztések egy részét támogatásból, támogatással valósítsák meg. Miért döntöttek úgy, hogy a pályázatírást is beveszik a portfóliójukba?

Tóth Gábor: A mai beruházások, fejlesztések jelentős része pályázati forrásból valósul meg. Az ügyfelek részéről jogos igény az egyablakos ügyintézés. A pályázatíróktól pedig nem várható el, hogy az informatikában is járatosak legyenek, ezzel a szolgáltatással terhet veszünk le mindenki válláról és nem mellesleg, mivel minden házon belül van, a felelősség kérdése sem lehet vita tárgya egy adott szituációban.