Fellegi Tamás: 2020-ra meg kell duplázni a kutatás-fejlesztésre fordítható forrásokat

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a kutatás-fejlesztés versenyképességet növelő hatásairól beszélt az Ericsson Kutatási és Fejlesztési Központjában szervezett sajtótájékoztatón 2011. március 10-én, Budapesten. A száz éves magyarországi jelenlétét ünneplő vállalat további 150 új, nagy hozzáadott tudást igénylő munkahelyet teremt a fővárosban. Közlemény.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az országnak egy jobb szerkezetű munkaerőpiacra van szüksége, amely a növekvő foglalkoztatottság mellett figyelembe veszi Magyarország erősségeit és lehetőségeit is – közölte a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás kiemelte: a nagy hozzáadott tudást igénylő munkahelyek létrehozása Magyarország megerősödésének egyik meghatározó alapfeltétele. Hazánk természetes erőforrása az itt élők rendkívüli tudása és kreativitása. Kiaknázásuk és gazdaságba történő visszaforgatásuk kiemelt jelentőséggel bír a versenyképesség szempontjából, és egyre több nagybefektető számára teheti vonzóvá az országot – mutatott rá a nemzeti fejlesztési miniszter.

Fellegi Tamás hangsúlyozta: az Új Széchenyi Terv olyan pályázatokat is tartalmaz, amelyek célja, hogy a hazai kis- és közepes vállalkozások megfelelő feltételek mellett használhassák fel a legújabb innovációs eredményeket, és saját eszközeik megújítása révén vehessék fel a versenyt vetélytársaikkal.

A nemzeti fejlesztési miniszter közölte: a versenyképesség ösztönzése érdekében 2011. júliusáig a kormány megvizsgálja a K+F tevékenységhez kapcsolódó lehetséges adókedvezményeket. 2020-ra a kutatásra, fejlesztésre és innovációra fordítandó GDP arányos összeget a jelenlegi 0,9 százalékról a kétszeresére, 1,8%-ra növeli.

Az Ericsson Magyarország 1500 fős alkalmazotti gárdájából több mint 1000 fő foglalkozik kutatás-fejlesztéssel. A vállalat egyike az ország legnagyobb K+F tevékenységet végző társaságainak. Az elmúlt két évben Kutatási és Fejlesztési Központja a gazdasági világválság ellenére 200 fővel bővült.

Létrejön a hálózatos társadalom

Hans Westberg, az Ericsson csoport elnök-vezérigazgatója elmondta, az elmúlt húsz év alatt 5,3 milliárd mobil-előfizetés jött létre a Földön, 1,5 milliárd ember internetezik, s ebből 1 milliárd embernek van széles sávú hozzáférése. Az internet-előfizetések száma az Ericsson előrejelzése szerint 2015-re 7-8 milliárdra nő, s 3,5-4 milliárd mobil széles sávú összekapcsolódás jön létre. Hozzátette, tíz-tizenöt év múlva létrejön a hálózatos társadalom, s 50 milliárd eszköz kapcsolódik majd az internethez. Mindebben vezető szerepet kíván játszani a 135 éves Ericsson, amelynek továbbra is az a célja, hogy megőrizze vezető pozícióját világszinten.

Forrás: kormany.hu, mti