Felmérés készült a szülői felügyeleti programok erős és gyenge pontjairól

Az Európai Bizottság által a mai napon közzétett tanulmány eredményei rámutatnak, hogy miközben a tesztelésnek alávetett szoftverek 84%-a lehetővé teszi a szülők számára, hogy letiltsák a hozzáférést bizonyos internetes oldalakhoz, a programok kevésbé hatékonyak az úgynevezett web 2.0 tartalmak – így a közösségi weboldalak vagy a blogok – szűrésében. Továbbá csupán néhány olyan termék van a piacon, amely alkalmas a mobiltelefonokon vagy a játékkonzolon keresztül elérhető webes tartalmak szűrésére, miközben Európában minden negyedik gyermek ezen eszközökkel használja az internetet. Az EUKidsOnline felmérés, amelyet a tanulmánnyal párhuzamosan végeztek és amelyet szintén az EU „Biztonságosabb internet” programja finanszíroz, arra világított rá, hogy az EU-ban csupán a szülők egynegyede használja a szülői felügyeleti (ún. parental control) programokat, hogy így ellenőrizze, kövesse nyomon vagy korlátozza azt, hogy gyermeke mire használja az internetet. A két felmérés eredményeit a Bizottság azzal a céllal hozta nyilvánosságra, hogy jobban tudatosítsa a gyermekek bizonyos internetes tartalmakkal szembeni védelmének fontosságát, és objektív információkat nyújtson a szülőknek arról, hogy melyik szülői felügyeleti szoftver a leghatékonyabb. A Bizottság az európai digitális menetrend részeként elkötelezetten támogatja a szülők és a gyerekek biztonságos internethasználatát.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A mai napon közzétett tanulmány 26 számítógépre, 3 játékkonzolra és 2 mobiltelefonra telepíthető szülői felügyeleti eszközt vizsgált meg. A tanulmányból kiderül, hogy bár a jelenleg elérhető szoftverek képesek a felnőtteknek szóló tartalmak szűrésére, legalább 20% az esélye annak, hogy az eszköz nem szűri ki a gyermekek számára nem megfelelőnek ítélt tartalmú weboldalakat, főként azokat, amelyek a fiatalokat önkárosításra (anorexiára, öngyilkosságra vagy öncsonkításra) buzdítják. Ugyanakkor az is előfordul, hogy az eszköz kifejezetten a gyermekeknek szánt tartalmú weboldalakat is letilt. Csupán néhány eszköz alkalmas a web 2.0 tartalmak (így a közösségi weboldalak, fórumok vagy blogok) szűrésére, az azonnali üzenetküldés vagy a chatszolgáltatások letiltására, valamint a címlisták szűrésére.

Az okostelefonok és játékkonzolok esetében használható szülői felügyeleti eszközökről elmondható, hogy a piacon elérhető termékek közül nem mindegyik alkalmas a webes tartalmak ily módon való szűrésére, miközben Európában a gyermekek 31%-a mobiltelefonon, 29%-a pedig játékkonzolokon keresztül használja az internetet.

A szülői felügyeleti eszközök leggyakrabban angol nyelvűek, az egyéb nyelvű programok kínálata szűkös.

Csak a szülők egynegyede használja a szülői felügyeleti programokat

A szintén a mai napon közzétett „EUKidsOnline” jelentés szerint a szülők nagyjából egynegyede használ weboldalak letiltására vagy szűrésére szolgáló eszközöket (28%), és/vagy követi nyomon, hogy gyermeke milyen oldalakat látogat (24%). Nagy különbség tapasztalható azonban az egyes tagállamok között: az Egyesült Királyságban ez az arány 54%, míg Romániában 9%.

A szülői felügyeleti programok használatán túl azonban a megkérdezett szülők 70%-a beszámolt arról, hogy beszél gyermekével annak internetezési szokásairól. A szülők 58%-a azt állítja, hogy gyermeke közelében van, amikor az internetezik. A szülők több mint fele emellett tanácsokkal látja el gyermekét arról, hogy hogyan viselkedjen másokkal az interneten (56%), és beszél a gyermeket internetezéskor esetleg zavaró tényezőkről (52%).

Az EU „Biztonságosabb internet” programja keretében a Bizottság finanszírozásával 2012 végéig évente még évente két alkalommal sor kerül a szülői felügyeleti szoftverek felmérésére és az elért eredmények nyomon követésére. A www.yprt.eu/sip oldalon a szülők kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb szülői felügyeleti eszközt.

A Bizottság a „Biztonságosabb internet” központok finanszírozása révén is elő kívánja segíteni, hogy a gyerekek és a szülők egyre tudatosabban használják az internetet. E központok 2011. február 8-án szervezik meg a „Biztonságosabb internet” napot, amelynek során szerte Európában és a világon számos helyi és országos eseményre kerül sor. A rendezvények elsősorban a gyermekeknek szólnak majd, de a szülők és a tanárok is hasznos információkat kaphatnak arról, hogy hogyan járulhatnak hozzá a gyermekek biztonságos internethasználatához.

Előzmények

A gyermekek online védelmére szolgáló szülői felügyeleti eszközök összehasonlító értékelésére irányuló projektet 2006-tól kezdődően az EU „Biztonságosabb internet” programja finanszírozza.

A projekt keretében a különböző eszközöket két korosztály, a 10 éves és annál fiatalabb, illetve a 11 évnél idősebb gyermekek tekintetében vizsgálták az angol, a francia, a német, az olasz, a lengyel és a spanyol nyelvek esetében. A felmérés 2010 szeptembere és októbere között zajlott. Az eszközöket 4 kritérium alapján értékelték:

  • Funkcionalitás: kompatibilis az eszköz az operációs rendszerekkel (pl. Windows, Linux, Mac OS)? Képes kulcsszavak, témák vagy URL-ek alapján szűrni a webes tartalmat? Alkalmas az internethez, az e-mailhez, a chatszolgáltatásokhoz, az azonnali üzenetküldéshez való hozzáférés letiltására vagy nyomon követésére?

  • Biztonság: a technológiában jártas fiatalok könnyen ki tudják iktatni vagy meg tudják kerülni az eszközt?

  • Eredményesség: az eszköz a gyermekek számára nem megfelelőnek ítélt tartalmú weboldalakat teljes egészében letiltja, vagy az oldalak továbbra is elérhetőek? Az eszköz gyermekek számára megfelelő tartalmú weboldalakat is letilt? Az eszköz rendelkezésre áll a felhasználók által érthető nyelven? Alkalmas a blogok, a fórumok és a közösségépítő oldalak szűrésére?

  • Használhatóság: Az eszközt mind a kezdő, mind a tapasztalt felhasználók fel tudják telepíteni számítógépükre? A telepítési folyamat nem túlságosan bonyolult? A szülők és a gyermekek számára világosan látszik, ha egy weboldal le van tiltva?

Az EUKidsOnline felmérést 2010 áprilisa és augusztusa között 25 országban, több mint 25 000 gyermek és egyik szülőjük részvételével végezték. A felmérés az EUKidsOnline II projekt részeként a „Biztonságosabb internet” program finanszírozásával készült. A koordinációt a London School of Economics and Political Science végezte. A felmérés első eredményeit 2010 októberében tették közzé (lásd: IP/10/1368).

További információk:

A gyermekek online védelmére szolgáló szülői felügyeleti eszközök összehasonlító értékeléséről a „Biztonságosabb internet” program keretében készült jelentés teljes terjedelmében az alábbi oldalon érhető el:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/projects/filter_label/sip_bench2/index_en.htm

Az „EUKidsOnline” jelentés teljes szövege az alábbi oldalon tekinthető meg:

www.eukidsonline.net

A 2011. évi „Biztonságosabb internet” nap:

http://saferinternet.org/web/guest/safer-internet-day-2011-kit