Fidelitas: A vakon gépelés oktatása is kerüljön be a Nemzeti Alaptantervbe

2012. február 29. szerda, 13:41 • FidelitasFidelitas, oktatás, gépírás, Oroján Sándor, NAT
A Fidelitas javasolja, hogy a Nemzeti Alaptanterv elfogadása előtt az Oktatási Államtitkárság vizsgálja meg a vakon gépelés oktatásának lehetővé tételét a közoktatásban. Oroján Sándor szerint a modern közoktatásnak a kézzel írás mellett meg kell tanítania a jövő nemzedékét a billentyűzet szakszerű, helyes kezelésére is. A vakon gépelés fontos kompetencia minden magyar fiatal számára, amelynek elsajátítása hatékonyabb jövőbeni munkavégzést, előnyösebb munkaerő-piaci pozíciót is jelenthet – olvasható a Fidelitas közleményében.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
  Kétségtelen tény, hogy a huszonegyedik század fiatal nemzedéke sokkal inkább a billentyűzetet, érintőképernyőt használja már ma is szöveg rögzítésére, mintsem a kézírást. A vakon gépelés emiatt fontos kompetencia minden magyar fiatal számára, amelynek elsajátítása hatékonyabb jövőbeni munkavégzést, előnyösebb munkaerő-piaci pozíciót is jelenthet.
  Habár az írás és olvasás életünk alapvető részét képezi, mai digitális világunkban a billentyűzet praktikus kezelése is alapvető kompetencia, ami gyorsabb, könnyebb, egészségesebb irodai munkához vezet. Mára bizonyított tény, hogy a fejfájás gyakori okozója a szemek gyakori, heves mozgatása, ami például nehézkes gépelés közben alakul ki. A helyes gépelés oktatása tehát fontos a diákok egészsége szempontjából is. A készülő Nemzeti Alaptanterv társadalmi vitára bocsátott, jelenlegi állapotában nem foglalkozik a vakon gépelés oktatásával.
  „Indokolt, hogy a készülő Nemzeti Alaptanterv kezelje a vakon gépelés oktatásának lehetőségét, járuljon hozzá a korszerű, modern kor kihívásainak megfelelő közoktatás kialakulásához” - mondta Oroján Sándor, a Fidelitas operatív alelnöke, a Fidesz Infokommunikációs Munkacsoportjának ügyvivője.
 
Az Informatika a Társadalomért Egyesület Információs Társadalom Munkacsoportja szakmailag megalapozottnak és indokoltnak tartja, ezért támogatja a Fidelitas javaslatát.