First Prize kategória díjat kapott a Miskolci Egyetem informatikus csapata a kínai világversenyen

2015. június 16. kedd, 16:17 • www.mti.hu
First Prize kategória díjat kapott a Miskolci Egyetem informatikus hallgatóinak csapata a szuper-számítógépes világversenyen Kínában - közölte az egyetem kedden az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a világversenyt az Ázsiai Szuperszámítógép Társaság (ASC) és az INSPUR csoport rendezte, az idén öt kontinens 150 egyeteméről neveztek informatikus-hallgatók csapatai a versenyre. Az első forduló megmérettetésein túljutva a mickolciak egyedüli európai csapatként kerültek a 150 indulóból a döntőbe, a legjobb 16 induló közé.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A döntőben a Miskolci Egyetem csapata "First Prize" kategória díjat kapott, amelynek rangját mutatja, hogy azonos díjazásban részesült az amerikai MIT csapata, valamint a Boston University, a Northern University, továbbá az oroszországi Ural Federal University, egy thaiföldi, illetve több kínai egyetem informatikus csapata.
    
Az ASC 2015. évi versenyének abszolút első helyezettje a kínai Tsinghua University csapata lett. 
    
Vincze Dávid, a Miskolci Egyetem Informatikai Intézetének tanára, egyben a csapat szakmai vezetője a közleményben hangsúlyozza, hogy az elért eredmény azért is kimagasló, mert idehaza más hardverrendszereken történt a felkészülés, így a diákok az ötnapos versenyen gyakran 12-14 órát is dolgoztak egyhuzamban.
    
Az egyetem május 6-án tudatta, hogy a Miskolci Egyetem informatikus csapata egyedüli európai csapatként jutott a világ legrangosabb szuperszámítógép-versenyének tizenhatos döntőjébe, ahol a borsodi megyeszékhely diákjai kínai, orosz, szingapúri és thaiföldi hallgatók mellett az amerikai MIT csapatával is összemérhetik tudásukat május 17–23. között Kínában.
    
A szuperszámítógépek olyan számítógéprendszerek, amelyek számítási teljesítménye a hétköznapi számítógép teljesítményének akár milliószorosa is lehet. Szinte minden tudományág alkalmazza ezeket az eszközöket, például fizikai, kémiai, biológiai, gazdasági modellek sora fut a rendszereken. A világ jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógépe is Kínában található.