Flottakezeléssel optimalizálható a robotközlekedés

2019. szeptember 12. csütörtök, 09:00 MiR
Az ipari termelés során fokozatosan növekvő technológiai hálózatok miatt egyre intelligensebb megoldásokra van szükség az intralogisztika területén. Az autonóm mobil robotok (AMR-ek) segítenek megfelelni a nagy rugalmasságot és átlátható anyagáramlást érintő igényeknek.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A jövő gyára már jó ideje formálódik: digitális felületeket alkalmazunk, az emberek és a robotok közösen dolgoznak a mindennapi munka során, és a gyártási technológiák folyamatosan hatékonyabbá válnak. Ezeknek az egyre inkább automatizált folyamatoknak viszont innovatív koncepciókra van szükségük az intralogisztikában. Az ipar 4.0 csak akkor tud optimális szinten működni, ha a gyártási és logisztikai folyamatok hatékonyan kerülnek összeköttetésre és kezelésre.  

Az ilyen típusú hálózatok azonban még nem számítanak elterjedtnek. Gyakran szakképzett alkalmazottak végzik manuálisan a belső szállítást, ami a hatékonyság kárára megy. A logisztika 4.0 olyan megoldásokat igényel, amelyek rugalmas összeköttetést képeznek a különböző gyártási szakaszok között. Az egyik egyértelmű választ erre a kihívásra a mobil robotok jelentik, melyek a belső anyagmozgatás egyszerű, dinamikus és költséghatékony automatizálását teszik lehetővé. A folyamatok így összeköthetőek, az erőforrásokat célszerűen lehet felhasználni, és eközben az alkalmazottak is megkönnyebbülnek.

Ha megnézünk egy-két gyakorlati példát, azt látjuk, hogy a mobil robotok nem csak a jövő kívánalmainak készítik fel a gyárakat, hanem az innovatív technológiát is mindenki számára elérhetővé teszik, hiszen még előzetes programozási ismertekkel nem rendelkező felhasználók is be tudják programozni és működtetni az AMR-eket. A robotokat egy intuitív felhasználói felület segítségével egyszerűen lehet irányítani bármilyen mobileszközön vagy számítógépen keresztül. Mivel a robot átveszi a belső szállítási feladatokat, az emberi kollégák felszabadult idejükben értékesebb feladatokkal foglalkozhatnak, ami zökkenőmentes és hatékony munkafolyamatokhoz vezet. De a vállalatok még ennél is többet tudnak elérni, ha egy flottányi robotot alkalmaznak!
 


MiRFleet

Az AMR-ek egyik legfontosabb funkciója – ami megfelel az ipar 4.0 követelményeinek is – a flottamenedzsment, melynek jó példája a Mobile Industrial Robots MiRFleet szoftvere. Ez a rendszer a robotflották gyors és központi irányítását teszi lehetővé a vállalatok számára, és az alábbi lehetőségeket nyújtja:

  • Automatikusan priorizál és a feladatra legjobban megfelelő robotot választja ki, a pozíció és az elérhetőség alapján.
  • Megtervezi a különböző fedélzeti modulok, kampók, és egyéb kiegészítők használatát.
  • Teljes REST-API funkciót kínál a vállalatirányítási rendszerek alkalmazásához.
  • A robotok központi vezérlését teszi lehetővé.

A MiRFleet egy állomásról kínál centralizált irányítást a robotok felett, amely az intuitív web bázisú interfésznek köszönhetően az adott vállalat teljes gyárterületére kiterjed. A robotflottát egyszerű programozni és vezérelni, beleértve a különböző fedélzeti modulokat, kampókat, és egyéb kiegészítőket is. Miután a programozási szakasz véget ér, a rendszer megvizsgálja a prioritásokat, és kiválasztja, hogy melyik robot van a legjobb pozícióban és elérhetőségi állapotban ahhoz, hogy a legmegfelelőbb választás legyen az adott feladat elvégzésére. Eközben pedig e-mailes értesítések figyelmeztetnek az akadályokra, vagy egyéb előre nem látható eseményekre, amelyek hátráltathatják a robotot a munkavégzésében. 

 


A flottaként működő MiR robotokat a web bázisú MiRFleet menüből lehet irányítani. A felhasználók egy számítógépen, tableten, vagy okostelefonon tudják elérni a MirFleet menüjét. A MiRFleet egyszerre akár 100 robotot is képes menedzselni, koordinálja a hívásokat és szállításokat, kezeli a sorokat, és priorizálja a feladatokat. A MiRFleet a nap 24 órájában képes működni, és a robotokat a legközelebbi töltőállomásra küldi, amikor erre szükség van. 

Robotflották a Honeywell-nél

A Honeywell Analytics a MiRFleet szoftvert használja arra, hogy három robotot kezeljen egy dinamikus környezetben. A szoftver kiosztja a feladatokat a közelben lévő és elérhető robotoknak, eközben pedig biztonságos és hatékony működést garantál.

„Mivel több robottal dolgozunk, szükségünk volt egy flottamenedzserre, aki kiadja a feladatot a robotoknak és megbizonyosodik arról, hogy egy helyen egyszerre egy robotunk legyen. Ez például a szűk folyosók esetében fontos, ahol egyszerre csak egy robotnak jut hely. A flottamenedzser mindezt elintézi nekünk” – mondta Stuart Harris, a Honeywell gyártási és tervezési igazgatója. A szoftvert emellett olyan elemek szabályozására is alkalmazni lehet, mint például a robot sebessége, így az bizonyos területeken gyorsabban, míg más helyeken lassabban közlekedhet. Amikor a robot akkumulátora merülőben van, automatikusan visszatér a töltőállomásra és ott várja a következő feladatot.