Gazdaság: újratöltve - válságkezelés, '21-'27 és a digitális ősrobbanás

Pandémiás ec(h)o szekció az Infoparlamenten

2020. június 3. szerda, 15:01
Milyen hatással van a koronavírus járvány a gazdaságra? Hogyan lehet minél előbb újraindítani a termelést? Milyen intézkedések szükségesek? Többek között ezek a kérdések is előkerülnek június 11-én, az Infoparlament Pandémiás ec(h)o szekciójában.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Miközben 2019-ben Magyarország gazdasága Európa egyik legjobbjaként teljesít, a növekedésünk tartósan 4% fölött jegyzett, gazdasági szakemberek egyre hangosabban képviselik a küszöbön álló, vagy már éppen zajló recesszió üzenetét. Arra azonban, ami 2020-ban következett, vélhetően még a látványos eredmények ellenére is bizalmatlankodók sem lehettek felkészülve. Ez az év ugyanis olyan fordulatot hozott el, amelyet kivételesen nem a gazdaság maga indukált, azonban hatását a fundamentumok szintjén is érezteti. Az autópálya fordulaton üzemeltetett motorok egyszer csak hűtés nélkül álltak meg és most a lehető leggyorsabban kell őket újraindítani, miközben mindenki igyekszik felmérni mik is lehetnek a károk.


Mindezek ellenére mégsem lehet okunk megtorpanni, hiszen a legtöbbeknél sokkal jobb helyzetben vagyunk. Hazánk éppen egy támogatási ciklus lezárására készül, ahol a fel nem használt forrásokat a válságkezelésre is használhatjuk. Javában zajlik a következő, azaz a 2021-2027 költségvetési időszak tervezése, ahol a pandémiás időszakban frissen szerzett tapasztalatok értékes tudásként hasznosulhatnak a gazdaságfejlesztésre egyébként is rendkívül erőteljesen támaszkodó programozásra. Mindeközben néhány hónap alatt, a szemünk előtt történik meg minden idők legmeghatározóbb digitális technológiai átalakulása. Pár hónap alatt csak itthon cégek százezrei, emberek milliói költöztették át a teljes működésüket a virtuális térbe, miközben a mindezt kiszolgáló IKT szektor több év fejlesztéseit valósította meg. Beszélgetőpartnereink a Kormányzat, az infokommunikációs ágazat és a reálgazdaság képviselői. Kérdezzük őket válságkezelésről és válságkonstrukciókról, a '21-'27-es költségvetési tervezésről, Digitális Európa Programról, innovációs hub-okról, gazdasági jövőképről, a Modern Vállalkozások Programjáról és egy új digitális korról.

Részletes program és jelentkezés a Infoparlament weboldalán találhatóak, vagy elérhetőek az Infotér Egyesület weboldaláról is.