Glattfelder: csak fejlesztéseket támogat a kormány

2015. június 24. szerda, 07:36 • www.mti.hu
Nem lesz "pénzosztás", csak konkrét fejlesztési célkitűzéseket támogat a kormány a mostani uniós költségvetés időszakban 2020-ig - szögezte le a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára kedden Budapesten egy szakmai konferencián. Glattfelder Béla kiemelte: az ország rendelkezésére álló fejlesztési forrásokat hatékonyan kell elkölteni, a mostani fejlesztési periódusban a pályázati pénzek 60 százalékát olyan célkitűzések megvalósítására kell elkölteni, amelyek közvetlen gazdaságfejlesztési haszonnal járnak.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Azt is megemlítette, hogy csökken a vissza nem térítendő támogatások aránya, és elsősorban a kis- és közepes vállalkozások juthatnak fejlesztési forrásokhoz, nagy cégek csak speciális esetekben, például beszállítói fejlesztések esetén.
   
Az államtitkár jelezte: a pályázati források odaítélésekor a feldogozóipar előnyt élvez, mert az ágazat teljesítményét a jelenlegi GDP-arányos 23 százalékról 2020-ra 30 százalékra kívánja emelni a kormány. 
   
Az államtitkár elmondta, hogy vissza nem térítendő támogatást vállalkozásfejlesztéshez, kapacitásbővítéshez kaphatnak a cégek. Az Európai Bizottság elvárásait figyelembe véve csak igen szűk körre korlátozódik majd a vissza nem térítendő támogatások köre, elsősorban a feldolgozóiparban adható ilyen.
   
Utalt arra, hogy a szabad vállalkozási zónákban - ezek lényegében a leghátrányosabb helyzetű települések - lehet majd különlegesen kedvező feltételekkel támogatáshoz jutni, de ezeken a helyeken is csak meghatározott célokra.
 
Kiemelte: nagyvállalatok már, különösen beruházásaikhoz nem részesülhetnek támogatásban, a források leginkább a kis és közepes cégek számára lesznek elérhetők. Ez az ide vonatkozó uniós rendeletből következik, nem a kormány döntése - szögezte le Glattfelder Béla. Hozzátette: a nagyvállalkozások ugyanakkor forrásokhoz juthatnak majd a kutatás-fejlesztési területen, illetve a beszállítói fejlesztéseken keresztül. 
  
A támogatások odaítélésének egyik fontos célkitűzése a területi kiegyenlítődés támogatása, az elmaradott térségek felzárkózásának is. A barnamezős beruházásokat szintén előnyben részesítik majd a zöldmezősökkel szemben - ismertette Glattfelder Béla.