Halad a családtámogatási ellátások korszerűsítésére indított informatikai fejlesztés

2011. május 20. péntek, 02:00 • IQSYS sajtóközlemény
Az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében zajló fejlesztés forrását az Európai Fejlesztési Alap és a Magyar Köztársaság Kormánya társfinanszírozásban biztosítja. A projekt gazdája a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), kedvezményezettje pedig a Magyar Államkincstár (Kincstár). A TÉBA néven ismert projekt fejlesztései során olyan új integrált informatikai rendszer jön létre, amely keretrendszerbe foglalva támogatja, illetve elektronizálja a családtámogatási és normatív finanszírozási feladatokat. Az újonnan kialakított rendszer ezen túl lehetővé teszi majd a Kincstár által finanszírozott, különféle jogcímeken személyhez köthető támogatások egységes kezelését. Ennek révén hatékonyabbak és proaktív módon ellenőrizhetőek lesznek a folyamatok, teljesülnek a korszerű ügyfél-tájékoztatási elvárások is, ezáltal is erősítve a „szolgáltató állam” funkciót.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az új megoldás a családtámogatási területen kiváltja a jelenlegi, egyes szegmenseiben már elavult rendszereket és figyelembe veszi az együttműködő szervezetek (OEP, KEKKH, OH NAV, minisztériumok) infrastrukturális, technikai sajátosságait. A normatív finanszírozási területen informatikai támogatást nyújt a szociális és közoktatási intézményeknek és fenntartóiknak a támogatást megalapozó nyilvántartásaik vezetéséhez, a támogatási igények, a lemondások, pótigénylések, valamint az elszámolás előállításához, továbbá elősegíti maga Kincstár ellenőrzési tevékenységét.

A TÉBA projekt korszerű technológiai bázison alapul, ami gondoskodik arról, hogy a mindenkori jogszabályi környezetnek megfelelően működjön, a jogszabályi előírások változásai rendkívül egyszerűen és gyorsan átvezethetőek legyenek az operatív környezetbe. Fejlesztése során alkalmazott technológiai megoldások egyike az Oracle Policy Automation (OPA) nevű interaktív szabályrendszer. Ez lehetővé teszi azt, hogy a mindenkori ügymeneteket egységes (jogi) szabályrendszer alapján, a legmagasabb fokú interaktivitást biztosítva kezeljék.

A családtámogatási ellátások korszerűsítésére indított projekt megvalósítási lehetőségét az IQSYS Zrt. nyerte el.