Három éven belül létrejöhet az EU kiberbűnözés elleni központja

2010. december 1. szerda, 01:58 • www.publictechnology.net
Amennyiben a Tanács is beleegyezését adja, három éven belül külön központi szerv foglalkozhat az internetes bűnelkövetési formákkal. Cecilia Malmström, belügyekért felelős biztos érzékletes szavai szerint "ma már nincs szükség bombára, egy atomerőmű megtámadásához, és nincs szükség fegyverre emberrablás elkövetéséhez. Az internet számos új lehetőséget ad a bűnözők kezébe kritikus infrastruktúrák és bankszámlák megtámadására. A mi dolgunk, hogy meggátoljuk őket ebben."

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A központ az Europol részeként jöhet létre, elsősorban megelőző és információgyűjtő céllal. Az informatikai jellegű és kapcsolódású bűncselekmények elemzésével a központ segítséget nyújthat más nyomozó szerveknek az újabb hasonló cselekmények gyors felderítésében. A szervezet tagállami összekötőkkel is kapcsolatot alakít ki, valamint fogadja a helyi nyomozó szervek által továbbított adatokat is. A hatékony működéshez szükség lesz némi tagállami személetbővítésre is, a kiberbűnözés fogalmi keretének egységes értelmezése, a releváns adatok kiszűrése érdekében. A kiberbűnözés elleni egyöüttműködés része lenne a szintén tervezeti szakaszban tartó European Information Sharing and Alert System-nek.

A Bizottság a jogi háttér területén is erősíteni fogja a témakör súlyát, ezért a kritikus infrastruktúrák biztonságáról szóló 114/2008. EK irányelv közeljövőben várható felülvizsgálatakor megteremti a kiberbiztonsági és információs centrumok jogi alapjait.