Hivatalosan bemutatták a magyar elnökségi honlapot

2010. december 21. kedd, 02:50 • http://www.eu2011.hu/hu/
Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára és Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkára mutatta be hivatalosan a magyar elnökségi honlapot 2010. december 21-én Budapesten. Az eu2011.hu az első magyar kormányzati portál, amely nyílt forráskódú rendszert használ.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az eu2011.hu a magyar soros elnökségi kommunikáció legfőbb csatornája. Vállalt feladata a gyors, szakszerű és hiteles tájékoztatás. Négy nyelven olvasható: magyarul, angolul, franciául és németül.

A honlap olyan átfogó hírportál, amelyen minden érdeklődő tájékozódhat a magyar elnökség eseményeiről, és igénybe veheti annak szolgáltatásait, az Európai Unióval foglalkozó külföldi és magyar újságírók, az elnökségi munkában résztvevők, a diplomaták ugyanúgy, mint az európai polgárok.

A portáljellegből következően a honlap szerkesztősége törekedni fog az exkluzivitásra is. A korábbi elnökségi honlapokhoz képest több lesz a friss, aktuális cikk és hírmagyarázat, viszont valamivel kevesebb az olyan általános háttér jellegű tartalom, amely máshol is elérhető az interneten.

Az elnökségi honlap nemcsak tájékoztat, hanem az akkreditálás eszköze is. A honlapon keresztül kérhetik akkreditálásukat az elnökségi eseményekre az újságírók.

Belga-magyar együttműködés

A magyar elnökségi honlap belga-magyar együttműködésben született. Államközi megállapodás alapján Belgium átadta a magyar elnökség honlapja számára a tartalomkezelő-rendszert, így a látogató részben hasonló technikai és tartalmi megoldásokkal is találkozhat. Ez a tartalomkezelő-rendszer (CMS) a Drupal, amely a világ egyik legismertebb rendszere. Ezt használja például az ENSZ, az amerikai Fehér Ház, de a Harvard Egyetem és a Music Televison is. Magyarországon viszont kormányzati portál még nem üzemeltetett nyílt forráskódú rendszert.

A magyar elnökségi honlapot „az igazi trió-együttműködés termékének” nevezte Győri Enikő államtitkár a sajtóértekezleten, és köszönetet mondott Belgiumnak a honlap CMS-szoftverének átadásáért.

Az elnökségi honlap, amelyet négy újságíró és egy fotóriporter készít, nemcsak hír- és információforrás, hanem egyben más online csatornák és eszközök gyűjtőhelye is, ahol a látogató egyszerűen elérheti a keresett tartalmakat. A minden oldal tetején látható eszköztárban lehet nyelvet váltani, bármikor elérhetők a hírszolgáltatáshoz kapcsolódó keresési opciók, a hírlevél, az ügyfélszolgálat, a média-adatbázisok, az e-mail és SMS-értesítések. Az érdeklődők rendszeres hírlevére is feliratkozhatnak, szintén négy nyelven. A magyar elnökségi honlapon lesz élő videóközvetítés, valamint nyomtatható minőségű letölthető fotók.

Egyszerű struktúra

A kihagyhatatlan közösségimédia-elemek (Facebook, Twitter, megosztási lehetőségek) is megtalálhatók a honlapon, azaz minden egy kattintással elérhető. E mellett az elnökségi stáb néhány tagja folyamatosan blogot ír (köztük Ódor Bálint, a Külügyminisztérium európai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Urkuti György, a Külügyminisztérium EU-elnökségi kommunikációs főosztályának vezetője, Polner Gergely és Hajdú Márton elnökségi szóvivő), így a bloggerek segítségével nyomon követhetőek lesznek az elnökség kulisszatitkai.

Az oldal struktúrája a korábbi elnökségi honlapokénál egyszerűbb (mindössze négy fő menüpontból áll), szigorúan a jellemző fő látogatói célokhoz és útvonalakhoz igazodik. Ez az átláthatóság remélhetően segíti a tájékozódást a magyar elnökségi honlapon.

A honlap olyan információkat is tartalmaz, amelyek az újságírók, delegációtagok munkáját, esetleges magyarországi tartózkodását könnyítik meg. Az érdeklődő állampolgárok pedig rövidebb, könnyen értelmezhető információkat kapnak nem csak az elnökség munkájáról, hanem az EU működéséről és a fontosabb politikákról, célkitűzésekről is.

Az elnökségi portálon megjelenésükben, színvilágukban elkülönülő kulturális oldalak is találhatók. Kovács Zoltán államtitkár kiemelte, hogy az elnökségi honlap kulturális aloldalai a lakossági és civil kommunikációt szolgálják; kiegészítik és egységbe foglalják a magyar elnökségi kommunikációt. Ezek az oldalak az elnökséggel kapcsolatos kulturális események bemutatása mellett nagy hangsúlyt fektetnek a magyar gasztronómia és borvidékek megismertetésére, valamint az önkéntesség évének bemutatására.