Hogy ne lopjanak meg: van ingyenes, magyarul is tudó plágiumkereső

2018. március 2. péntek, 08:00 • www.hirado.hu
A plágium persze régebbi, mint az internet: Shakespeare-t is idegen szövegek átvételén kapták 420 év késéssel.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

De ma már meg lehet előzni, hogy például a szakdolgozatunk messzire elkerülje a plágium gyanúját.

Léteznek programok, amelyek használatával lehetőség nyílik a plagizált dokumentumok leleplezésére, vagy pedig segítenek a folyamat megelőzésében.

A Plagramme statisztikai adatai szerint, mint az alábbi plágiumtérkép mutatja, Magyarországon a szakdolgozatok 11,1 %-a gyanús.
 


www.hirado.hu

Gyors megoldás a plágiumellenőrző szoftverek használata. A legtöbb egyetem jó eredményeket ért el olyan programok használatával, amelyek akár több száz dokumentum, percek alatt történő átvizsgálását is lehetővé teszik.

Így például közkedvelt az a program, amely 128 nyelven ért, olyanokat is mint például a szuahéli vagy akár az egzotikus szamoai.

Mind a hallgatók, mind pedig az egyetemi tanárok számára egyre inkább elengedhetetlen, hogy használjanak internetes plágium ellenőrző szoftvereket.

A Plagramme oldalán a felső sávban, a magyar zászlót kattintva, itt térhetünk át anyanyelvünkre. Az online működő program az összes nyelven, 14 trillió weboldal, cikk, könyv, szakfolyóirat és periodika alapján keresi meg a feltöltött dokumentumokban az esetleges plagizálásokat.
 


www.hirado.hu

Képes akár 1000 oldalas szövegeket is ellenőrizni.

Biztonságos SSL böngészőtechnológiát használ.

Technikája gyors javítást, szerkesztést tesz lehetővé, a dokumentumaink megőrzik az eredeti elrendezést, stílust, formátumot.

Ingyen tudjuk ellenőrizni a szövegeket, fizetni csak egyes extra szolgáltatásokért kell.

A plágium Magyarországon is törvénybe ütközik. A szerzői jogok védelmére vonatkozó 1999. LXXVI. törvény 1(§) szerint, védelemben részesül minden irodalmi, tudományos és művészeti alkotás.

Így, a gyors eredményre pályázó egyetemi hallgató, aki a megfelelő hivatkozások és a források pontos megjelölése nélkül szövegrészeket vesz át mások műveiből, ha lelepleződik, könnyen bírósági tárgyaláson találhatja magát, vagy legjobb esetben szakdolgozatának semmisé nyilvánításával szembesülhet.