Hogyan profitálnak a cégek az Ipar 4.0-ból?

2019. július 5. péntek, 11:00 • m2mzona.hu
Mi számít egy vállalat életében igazi digitalizációnak? Vannak-e határok ebben, és ha igen, mik azok? Hogyan lehet a cégeknek segíteni abban, hogy milyen megoldásokat érdemes egyáltalán kipróbálniuk?

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Sok kérdés, amelyekre a Dell Technologies senior tanácsadója válaszolt az M2M Zónában. Rab Gergely elmondta: a korábbi digitális megoldások inkább részproblémákra voltak részmegoldások. Az Ipar 4.0-val kezdett elindulni, hogy kapcsoljuk össze az embereket, a folyamatokat és gépeket egymással. A cél lehet a többi közt a gyártási költségek csökkentése, a gyorsabb gyártási folyamatok, a személyre szabott tömeggyártás vagy akár a „nulla adminisztráció”.

Ember-ember helyett ember-gép vagy gép-gép kapcsolatok

A digitalizáció rendelői oldalon is változást hozott, gondoljunk csak az online kereskedelemre, ahol a vásárlók már csak a gépekkel „kommunikálnak”. A szakember szerint ezt a szemléletváltást szállítói, gyártói oldalon is meg kell lépni.

A műsorban szó volt arról is, hogy a robotok inváziójához a munkahelyek elvesztését kapcsolják sokan. A senior tanácsadó szerint viszont ez lehet egy ellentétes folyamat is. Dél-Koreában például a legnagyobb a robotsűrűség. Számítások szerint egy robot átlagosan 1,6 ember munkáját helyettesíti, az ázsiai országban mégis növekszik a betöltetlen állások száma – a jelentős automatizáció ellenére is.