Hőtakarékos jövő

2021. október 8. péntek, 09:00
A fenntarthatóság a korábbiaknál több figyelmet kap ugyan a pandémia utáni világban, ez azonban nem feltétlenül érvényes az olyan súlyos problémákra, amilyen például a permafroszt fogyása. Ezért is tűzte a zászlójára az Epson és a National Geographic közös kampánya, a „Turn Down the Heat” éppen a sarkvidékek alatt található, örökké fagyott talaj védelmét.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában vagy a skandináv államokban már a legégetőbb üzleti kérdések közé sorolják a vállalati döntéshozók a társadalmi és környezeti szempontokat. Az Epson tavalyi, 26 országra kiterjedő, több mint négyezer résztvevő körében elvégzett felméréséből az is kiderül, hogy fordulóponthoz érkeztünk: a fenntarthatóságra jól felfogott üzleti érdekként tekintenek az előrelátó piaci szereplők. Olyannyira, hogy az említett országokban a kutatásban megkérdezett cégvezetők 30 százaléka már a három legfontosabb üzleti prioritás közé sorolta ezeket a tényezőket. Abban pedig felmérésben résztvevő vállalati döntéshozók többsége is azonos véleményen volt, hogy a környezeti és társadalmi hatások nem kerülhetők meg az üzleti tevékenységekben.

Ez a fajta kőkemény üzleti érdekekre alapuló kapcsolódás nem feltétlenül jelenik meg a klímaváltozással összefüggő olyan „részletkérdésekben”, amilyen például az északi félteke negyedét, a Föld teljes felszínének 17 százalékát borító permafroszt jövője. Pedig abban az esetben, ha az emberiség nem képes változtatni a melegházhatásért felelős gázok kibocsátási ütemén, tehát az ugyanúgy nő tovább, mint eddig, akkor a század végére ki fog olvadni a sarkvidékek alatt található, örökké fagyott talaj 70 százaléka. A talán legismertebb klímakutató szervezet, a Kormányközi Panel a Klímaváltozásról (IPCC) becslésénél vannak borúlátóbbak is: ezek szerint 2100-ra teljesen el fog tűnni az örök fagy birodalma. Az IPCC derűlátó forgatókönyvet is bemutatott: ha sikerül 2 Celsius fokon belül tartani a globális felmelegedést, akkor az olvadás „csupán” negyedével csökkenti a permafrosztot.

Az igazi probléma az, hogy mindhárom kimenetel kockázatos és beláthatatlan következményeket hordoz, mivel az északi féltekén körülbelül 23 millió négyzetkilométert borító permafroszt kétszer annyit szenet tárol, mint amennyi az atmoszférában található. Bármekkora is lesz tehát az olvadás, az drámai hatást gyakorol az ökológiára, megemeli a globális tengerszintet és sokszáz milliárd tonna metánt juttat a légkörbe. „Az Északi-sarkvidék szó szerint a szemünk láttára olvad el” – figyelmeztet dr. Katey Walter Anthony, a National Geographic kutatója, a „Turn Down the Heat” kampány vezetője. Az Alaszkában és Oroszországban sarkvidéki megfigyelőközpontokat felügyelő szakember becslései szerint az ebben az évszázadban várható globális felmelegedésnek akár a 10 százalékában is a permafroszt felolvadása lehet a ludas.

A klímaváltozás káros hatásai elleni küzdelemben alapvető fontosságú az energiatakarékosság. Ebbe a sorba illeszkedik az Epson új, innovatív technológiája, a hő nélküli nyomtatás. A cég új fejlesztésű nyomtatóberendezései nem igényelnek hőt ahhoz, hogy bekapcsolás után, illetve alvó állapotból üzemkész állapotba kerüljenek, így akár 50 százalékkal gyorsabbak lehetnek, és 83 százalékkal csökkenthetik a nyomtatás energiaigényét a lézernyomtatókhoz képest – azoknak ugyanis még elő kell melegíteniük a fixálóegységet a nyomtatás megkezdése előtt. Kisebb teljesítményfelvétel, kevesebb cserélendő alkatrész, megbízhatóbb és gyorsabb működés, kevesebb hulladék, kisebb környezetterhelés – így néz ki a nyomtatás jövője.

„Az, hogy összes tevékenységünket áthatja a fenntarthatóság, működésünk ökológiai lábnyomának csökkentése mellett azt is jelenti, hogy ügyfeleinket is segíteni kívánjuk ezekben a törekvésekben” – fogalmazta meg az Epson hitvallását Yasunori Ogawa, a vállalat elnöke. Szerinte a termékeinkben alkalmazott új típusú, energiatakarékos technológiák révén vásárlóik, üzleti partnereik is sokat tehetnek majd a világméretű környezeti problémák leküzdéséért.

Tesztelje, tegye próbára az Epson hő nélküli készülékeit: info@epson.hu