Hová lesznek a zenék a megszűnő iTunes-ból?

2019. július 8. hétfő, 10:30 • Kiss Franciska
18 év működés után búcsút inthetnek a felhasználók az iTunes-nak, amit három önálló program vált fel, amelyek külön kezelnek mindent: a zenét, filmeket és a podcasteket is. De vajon kell-e félteni az évek alatt összegyűjtött lejátszási listákat és zenéket a nagy átállástól?

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Az Apple a mai napig reklámozza az iTunes-t a neten, ami egyébként még mindig működik, és teljesen  nem is szűnik meg, de a Windows-os verzió sorsa még kérdéses. A nagy átállásra a tervek szerint egyébként idén ősszel kell számítani.

A szoftver kivéreztetésének oka a „feature creep” jelenség felbukkanása, ezutóbbit az angol szakirodalom azokra az esetekre használja, amikor egy program túlnő eredeti mivoltán, mert minden frissítést követően egy új funkcióval bővül. Mindenre alkalmas lesz, túlbonyolódik. Nagyjából ez történt az iTunes-szal is.

De hová lesznek a zenék, az iTunes kollekciók? Nem tűnnek el. Azok a dalok, amelyek valaha megvásárlásra, feltöltésre vagy importálásra kerültek, az Apple Music-ban lesznek fellelhetők, abban a percben, amint a felhasználó a Mac OS aktuális verzióját a Catalina-ra frissít. A számítógépen lévő összes fájl továbbra is megmarad. A CD-k, a zenelisták, a mixelt fájlok is tovább élnek majd az Apple Music könyvtárában.

Az iTunes örököse az Apple Music egyébként hajaz a Spotify-ra, így az offline zenehallgatás itt is elérhető lesz majd.