Hozzáférhetőbbé kell tenni az uniós dokumentumokat

Javítani kell az uniós dokumentumok hozzáférésén, ez demokráciánk egyik lényegi eleme - mondta Michael Cashman brit, szocialista képviselő az állampolgári bizottság április 13-i ülésén, ahol azt vitatták meg, hogy mennyire működnek azok a szabályok, amelyek a Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság dokumentumaihoz való hozzáférésről szólnak. Az elhangzottak alapján van még min javítani.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az EU túl gyakran tagadja meg a hozzáférést a gazdaságpolitikával, jogi ügyekkel és vizsgálatokkal kapcsolatos dokumentumokhoz - mondta Anaïs Berthier, az aktivista jogászokat tömörítő ClientEarth nevében.

A Bizottság rendszeresen meghosszabbítja a válaszadási határidőket, és olykor nem is érkezik válasz. Az információhoz való jog bírósági úton történő érvényesítése pedig túl sok időt és pénzt emészt fel - tette hozzá.

A uniós jogszabályok adatbankját naponta frissítik, és évente mintegy 12 ezer dokumentummal bővítik. Az ülés résztvevői egyetértettek abban, hogy az uniós intézményeknek több gondot kéne arra fordítaniuk, hogy jobb hozzáférést biztosítsanak a nyilvános dokumentumokhoz és az uniós ügynökségek esetén is támogatni kell a nagyobb átláthatóság megteremtését.

A finn, liberális Anneli Jäätteenmäki szerint a vonatkozó jogszabályok túl a hozzáálláson is változtatni kell.

Jelenleg a következő módokon lehet hozzáférni az uniós dokumentumokhoz:

-írásban benyújtott kérelem útján, amelyet 15 napon belül el kell bírálni. Amennyiben a kérelmező nem kap választ, az európai ombudsmanhoz vagy bírósághoz fordulhat.

-az EU tagállamaiban található információs irodákon keresztül.

-közvetlenül, az uniós intézmények honlapjáról letöltve.

-az EU könyvesboltja online hozzáférést biztosít a hivatalos uniós kiadványokhoz.

-a dokumentumok nyilvános jegyzékén keresztül, elektronikus formában.

-az EU Hivatalos Lapjában, ahol minden jogszabályt publikálnak. Csak a Hivatalos Lap nyomtatott változata bír kötelező jogi erővel.