Hungarikum mobilapplikációs pályázatokat díjaztak

2018. január 30. kedd, 12:00 • www.orientpress.hu
Húsz Corvinusra járó alapszakos hallgató a Z generáció számára készített mobilapplikációs kreatív üzleti ötletét részesítették elismerésben a Földművelésügyi Minisztériumban. A tárca képviseletében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár adta át a díjakat - írja közleményében a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A pályamunkák megalkotói a nemzeti értékek online-alapú, játékos népszerűsítését kívánták elérni projektötleteik kidolgozásával.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A helyettes államtitkár a díjátadón kiemelte: amikor a nagyvilágban járnak-kelnek, dolgoznak, tisztában kell lenniük identitásukkal, nemzeti értékeikkel;hiszen ezek tesznek értékesebbé, azonosíthatóvá mások szemében.

Szakáli István Lóránd rávilágított, hogy a nyitottság és világlátottság fontos értékeknek számítanak, ugyanakkor a saját identitásunk ismerete magabiztossá, kiegyensúlyozottá, egyenjogú partnerré tesz bennünket. Értékeink ismerete, tisztelete, képviselete azonban csak akkor ér valamit, ha mi is nyitottak vagyunk mások értékei iránt.

A hallgatók ötletei fontosak, hiszen képesek a fiatalokat megszólítani olyan eszközökön, módszereken keresztül, amelyek az ő érdeklődésüknek és mindennapi információszerzési gyakorlatunknak megfelel – fogalmazott a helyettes államtitkár.

A Corvinus Egyetemen bevezetett, „Hungarikumok és örökségtervezés” című tantárgy egyrészt a magyar nemzeti értékek megőrzéséhez elengedhetetlen marketing aspektusokra és a települési tőkevonzásra koncentrál, másrészt a magyarsággal kapcsolatos természeti, gazdasági és kulturális, tradicionális értékek rendszerezésével a hazaszeretetre nevelés feladatát tölti be, a felsőoktatásban eddig egyedüli módon. A felmérő tesztek tanúsága szerint a Z generáció tagjainak ilyen irányú általános iskolai ismeretei hiányosak, így azokat nem tudják kreatív gondolkodás során a társadalmi-gazdasági fejlődés területén hasznosítani.

A tárgy szakmai felelőse, Tózsa István egyetemi tanár kezdeményezésére a 2017/18. tanév 1. félévétől a tárgy hallgatói egyénileg, vagy csoportmunkában új gyakorlat-teremtő célzattal lehetőséget kaptak arra, hogy olyan mobil-applikációs üzleti-terv vázlatokat készítsenek, amelyek tartalmuknál és játékos funkciójuknál fogva alkalmasak arra, hogy a fiatal generáció figyelmét felhívják a magyar nemzeti értékek jelentőségére.

Díjazottak:

A versenyen első helyezést ért el Somogyi Fanni kereskedelmi és marketing szakos hallgató, egy megvalósításra alkalmas hungarikum témában, különféle kategóriákban és (tudástár, quiz, chat, hírek, képtár, játékok) formában, átfogó online alkalmazás kidolgozási ötletével.

Második helyezett lett a Németh Anna és Balázs Luca gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatói páros, a magyar gasztronómia fantáziadús, jó elgondolású, szintén megvalósításra érdemes online játék applikációjával.

Harmadik helyezett egy trió lett, Burka Bettina, Magyar Dóra és Szarka Lilla, szintén kereskedelmi és marketing szakos hallgatók személyében, egy ötletes, öltözék-kombinációs, kép-puzzle, kép- és zenefelismerő, földrajzi, kultúrtörténeti komplex hungarikum társasjáték témával.