Huszonegy Android-alkalmazás, mellyel megkopaszthatják - itt a lista!

2020. január 27. hétfő, 06:17
A Sophos kutatói 21 olyan veszélyes alkalmazásra figyelmeztették az Android-felhasználókat, amelyek több tízezer forinttal rövidíthetik meg a figyelmetlen feliratkozókat.Egy új kutatás alapján az Android-felhasználóknak érdemes odafigyelniük, hogy mit töltenek le, mert egy-egy rossz gombnyomásnak súlyos következményei lehetnek – írta a Mirror.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A Sophos kutatói által kiemelt alkalmazások hatalmas összegeket számítanak fel a felhasználónak, ha azok nem törlik előfizetésüket még azelőtt, hogy a rövid, ingyenes próbaverzió ideje lejár.

Aggasztó módon az applikációkat – melyek gyakran heti vagy havi előfizetői díjat számolnak fel éves helyett – már közel 600 millióan töltötték le.

Az eredményekről szóló blogban a Sophos kutatója, Jagadeesh Chandraiah azt írta: az összeg alacsonynak tűnik, így a felhasználókat  valószínűleg az elején nem sokkolja a levonás a számlájukról, de a rövid időközönként felszámított díj végül komoly fejfájást okozhat.Hozzátette: az egyik alkalmazás hetente 8,99 eurós (háromezer forint), vagy havonta 23,99 eurós (nyolcezer forint) előfizetési díjat ajánlott, amely a heti teljesítéssel (52 héttel) számolva évente 467,48 euróra (157 ezer forint), míg a havi díjlevonással 287,88 (96 ezer forint) euróra jön ki.

Sok esetben az ingyenes próbaverzió feltételeinek elfogadása után az applikáció eltávolítása nem eredményezi a fizetési kötelezettség megszűnését. A kutatók szerint egyes üzemeltetők megkövetelik, hogy a felhasználó egy speciális e-mailt küldjön, vagy bonyolult utasításokat kövessen az ingyenes próbaverzió lezárásához, és ha ezt nem teszi meg, akkor a korábban megjelölt heti vagy havi díjat felszámítja a cég.

A veszélyes alkalmazások listája: Astrofun, Easysnap, VCUT, Face X Play, Fortunemirror, Filmigo, GO Keyboard, GO Keyboard Lite, GO SMS Pro, GO Recorder, GO Security, Z Camera, Master Recorder, S Photo Editor, Wonder Video, Clipvue, Filmix, Photo Recovery & Video Recovery, ScreenRecorder, V Recorder, V Recorder Lite.

Forrás: 
https://www.mirror.co.uk/tech/android-users-warned-21-apps-21351654