Infotér NextGen: ahol a jövőt formálják

2021. október 5. kedd, 11:35
Az idei Infotér Konferencia rendhagyó 0. nappal indul, amely elsősorban a felsőoktatási hallgatóknak szól, és azokat a témákat veszi majd górcső alá, amelyek leginkább meghatározzák egy fiatal diplomás jövőjét. A kormányzati szakemberek, a felsőoktatás kulcsszereplői, trénerek, tanácsadók és piaci cégek mind egy céllal érkeznek: lefektessék az alapjait a jövő oktatásának és segítsenek a fiatal pályakezdőknek megtalálni a helyüket a munkaerőpiacon.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Az Infotér NextGen Konferencia nem kisebb célt tűzött maga elé, minthogy egy helyre hozza össze az oktatás jövőjének alakításában szerepet játszó valamennyi szereplőt. A kormányzat képviselői, az egyetemek, az oktatási szektorban érintett szervezetek és maguk a hallgatók mellett a fiatal tehetségekre vadászó cégek egyaránt részt vesznek a jövő oktatásával, a digitalizációval, az IT képzések helyzetével vagy a munkaerőpiaci kilátásokkal kapcsolatos kerekasztal-beszélgetéseken. A konferencia egyedülálló lehetőség a hallgatók számára, hogy hallassák a hangjukat, elmondják véleményüket és feltegyék kérdéseiket a felsőoktatás döntéshozóinak.

A fő előadók közt szerepel Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, Dr. Palkovics László miniszter (Innovációs és Technológiai Minisztérium), Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár (Innovációs és Technológiai Minisztérium) Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma) Biró Albert, az Informatika a Társadalomért Egyesület főtitkára, valamint Dr. Németh István, a Pannon Egyetem stratégiai rektorhelyettese.

Programozd a jövőd!

A pandémia minden kétség nélkül hatalmas lökést adott annak, hogy a világ a digitalizáció irányába mozduljon. A járvány azonban nem kiváltotta, csak gyorsította a folyamatot. A fejlődés a digitális tudáson alapul, így az Infotér NextGen Konferencia külön szekciót szentel az informatikai képzések jövőjének megvitatására. Bár évről évre egyre több IT szakember lép a munkaerőpiacra még mindig vannak területek, ahol hiány van jól képzett informatikusokból. A konferencia célja, hogy egy asztalhoz ültetve az oktatási szektor, a civil szféra és a kormányzati szervek szakembereit, megtalálják a válaszokat a legfontosabb kérdésekre:

-          Miért alakult ki szakember hiány, milyen megoldási irányok vannak?

-          Mitől lesz népszerűbb az IT szakma a nők számára?

-          Hogyan alakul az IT képzések jövője? A piaci képzések és az egyetemi szakok hogyan jelentenek megoldást a munkaerőhiányra?

A kerekasztal-beszélgetésen Dr. Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár (Innovációs és Technológiai Minisztérium) mellett részt vesznek többek közt az, a Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ), a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) és az ELTE informatikai karának képviselői.

Alkalmazott legyek vagy vállalkozó?

A munkaerőpiaci kérdések nem csak az IT hallgatókat érintik, hiszen bármely fiatal diplomásnak fel kell tennie a kérdést: Merre tovább? Mi kell ahhoz, hogy valaki megállja a helyét vállalkozóként és mit keresnek a munkáltatók a leendő alkalmazottakban? A konferencia lehetőséget teremt, hogy a résztvevő hallgatók a HR szakemberek, trénerek, pszichológusok és a fiatal tehetségekre vadászó cégek képviselőivel közösen találják ki, mi a számukra megfelelő irány? A Fiatal Vállalkozók Kollégiumának támogatásával a megjelentek azt is körül járják hogyan tudják a friss diplomások fejleszteni a készségeiket a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően.

A kerekasztal beszélgetésen részt vesznek az MKB Fintechlab, a Game for Business (G4B), a Dokio egészségügy platform és a Blue Colibri App képviselői. A piaci szereplők mellett maguk a hallgatók, a hallgatói szervezetek vezetői is elmondhatják, milyen kihívásokkal kell szembenézniük a pályaválasztáskor, hogyan látják a saját helyzetüket.

Az Infotér Konferencia 0. napjával a szervezők nem titkolt célja, hogy kereslet és kínálat egymásra találjon, vagyis hidat teremtsen a frissdiplomások és az új, fiatal kollégákat kereső cégek között

Az oktatás jövője – a jövő oktatása

Nehéz másfél év áll mögöttünk, aminek egyik legnagyobb elszenvedője az oktatás volt. Bár nem tudhatjuk, milyen kihívásokkal kell még szembe néznünk, a gazdaság újraindítása most is zajlik. A pandémia alapvetően változtatta meg az oktatáshoz való viszonyunkat, de vajon a digitalizáció előre mozdít vagy hátráltat? Átveszi-e a technológia az iskola és a pedagógusok helyét, másfajta tudásra lesz-e szükségünk ezután? Milyen hatása van a digitális világnak az egyénre, hogyan kerülhető el, hogy egyes rétegek leszakadjanak? A Mathias Corvinus Collegium közreműködésével az Infotér NextGen konferenciájának célja, hogy lefektesse a jövő oktatásának alapjait.

Az Infotér Konferencia 0., NextGen névre keresztelt napján a részvétel a felsőoktatási hallgatók számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrációkat, a jelentkezések sorrendjében, a helyszíni létszámkorlát erejéig tudjuk fogadni.

A kedvezmény csak a részvételi díjra vonatkozik, szállást nem tartalmaz. A konferencia egyéb programjai részvételi díj ellenében látogathatók.

Bővebb információkért és a részletes programért látogasson el a konferencia honlapjára.