Intelligens járművek, robotkar, kiterjesztett valóság és virtuális csocsó az 5G Koalíció négyéves születésnapján

2021. június 29. kedd, 17:23
2021. június 25. Alapításának negyedik évfordulójához érkezett a mára már 86 tagszervezetet számláló 5G Koalíció (5GK). Az ezen alkalomból szervezett születésnapi eseményen eddig nem látott, 5G technológián alapuló megoldások bemutatásával ünnepeltek az Koalíció tagjai. Dr Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta, hogy Magyarországon az 5G-re épülő innovációs feladatok középpontjában jelenleg az ipari-technológiai pilotprogramok állnak. Ezekkel a hazai fejlesztésű megoldásokkal a világ élvonalába törekszünk az 5G technológia területén.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az 5G korunk egyik legmeghatározóbb technológiai újdonsága, amely a távközlési szolgáltatások képességeinek radikális bővítése mellett merőben új, innovatív szolgáltatások és üzleti modellek kialakulását segíti elő. Számos területen hoz különleges és lenyűgöző változásokat: a gyógyászatban, a közlekedésben, az iparban, a mezőgazdaságban, az egészségügyben, az energiagazdálkodásban, a városok működtetésében, a katasztrófavédelemben, a szórakoztatóiparban, a sportban, valamint a médiában is hamarosan érezhetjük hatását.

Az 5G Koalíció ennek az újgenerációs telekommunikációs megoldásnak a nemzetgazdasági hasznosítását tűzte ki célul. „2017. június 19-én azzal a szándékkal hívtuk életre a koalíciót, hogy Magyarország legyen az 5G fejlesztések egyik európai központja, és hazánk gyors lépéseket tegyen az 5G bevezetése és gyakorlati alkalmazása, valamint a technológia előnyeinek, társadalmi és gazdasági hasznosságának bemutatása területén.” – kezdte köszöntőjét dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője, majd hozzá tette: ma az 5G bevezetésére rendkívül dinamikusan változó környezetben kerül sor, ezért a fókuszt jelenleg arra kell helyezni, hogy Magyarország képes legyen rugalmasan kezelni a változásokat, és gyorsan tudjon reagálni a globális kihívásokra.

Dr. Solymár Károly Balázs elmondta, mára már beérni látszanak Magyarország digitális infrastruktúrafejlesztés területén tett erőfeszítései, ezért 2021-ben számos, 5G-re épülő pilotprogram indul egyetemi és ipari környezetben. „5G-alapú intelligens szárazföldi és vízi közlekedési esetek tesztelését kezdjük el több helyszínen, 5G tesztkörnyezeteket alakítunk ki drónhasználattal, precíziós tápanyagellátással, öntözéssel, állattartással összefüggésben az agrárium területén, de teszteljük majd az ipari célú frekvenciafelhasználást is a gyártási folyamatokban, megvizsgáljuk a 3D és a kiterjesztett valóság (AR) lehetőségeit a munkavégzés során, valamint egészségügyi és környezeti kutatásokat indítunk.”

A rendkívül látványos, újdonságokban bővelkedő szakmai kiállítás keretében egyedülálló 5G technológiai megoldások is bemutatkoztak: többek között digitálisiker-technológiával egy kikötő üzemeltetése, mérőautó és szondák működése, intelligens járművek 5G-alapú távfelügyelete és irányítása egy élethű autómodell segítségével és VR-szemüveg használatával, egy robotkar távoli, felhőből történő vezérlése, számos kiterjesztett és kevert valóságra (AR és MR) épülő alkalmazás, és kipróbálható volt az 5G hálózatba kapcsolt csocsó is, természetesen virtuális környezetben.

Bővebb információ: az 5G Koalíció gondozásában az 5G.hu weboldalon