Internetre kerülnek a British Library közkincsei

2011. június 21. kedd, 03:10 • MTI
Kereshető és letölthető formátumban az internetre kerül a brit nemzeti könyvtár, a British Library - szerzői jogokkal már nem védett - negyedmillió könyve, kiadványa. Az internethasználók a könyvtár és a Google stratégiai együttműködése révén ingyen juthatnak majd hozzá több mint 250 ezer 1700 és 1870 között készült kötethez - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a British Library.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az intézmény honlapja (www.bl.uk) szerint a digitalizálásra váró művek közé került a Mária Antónia francia királynéról szóló, 1791-ben megjelent feminista kiadványtól kezdve az első, belsőégésű motorral rendelkező tengeralattjáró 1857-es tervrajzán át, a vízilovak életét bemutató 1775-ben készült ismeretterjesztő könyvig számtalan különleges dokumentum.

A digitalizálás költségeit a Google állja, amely az elkészült alkotásokat a Google Books felületén, illetve a British Library honlapján keresztül szabadon kereshető és elektronikusan letölthető formátumban teszi közzé.

A brit nemzeti könyvtár gyűjteményében 14 millió könyv és csaknem 1 millió folyóirat található.

A digitalizálási törekvések már tavaly elindultak, ekkor mintegy 40 millió oldalnyi újság - köztük 350 éves kiadványok - elektronikus feldolgozását jelentették be.