Kibervédelmi riasztás a megnövekedett emotet aktivitás kapcsán

2020. szeptember 1. kedd, 11:12
A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) ismételt riasztást ad ki a megnövekedett, Emotet malwarehez köthető káros tevékenység kapcsán.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A korábban kiadott riasztásunkat követően több magyarországi e-mail fiók kompromittálódott, azokról az Emotet malware oly módon került terjesztésre, hogy a megfertőzött e-mail fiók kapcsolati listájára SPAM levelek formájában az Emotet malware által generált üzenetek kerültek továbbküldésre, melyek jellemzően káros csatolmányt is tartalmaztak.
 
A rendelkezésünkre álló adatok alapján a mostani kampányban angol nyelvű levelek kerültek kiküldésre, amelyek jellemzően DOC kiterjesztésű csatolmányt tartalmaznak. Néhány elszórt esetben a csatolmány tömörített állományként (ZIP kiterjesztéssel) került kiküldésre.
 
Tekintettel arra, hogy a káros tevékenységhez köthető indikátorok dinamikusan változnak, az NBSZ NKI javasolja ezen változások nyomonkövetését, és a biztonsági rendszerekbe történő illesztését.
 
Fentiekre tekintettel az NBSZ NKI javasolja legalább az alábbi alapvető intézkedések megtételét:
 
 • A felhasználók tudatosságának növelése, különös tekintettel az adathalász célú levelekkel kapcsolatban. Amennyiben a felhasználók valamelyike az elmúlt időszakban nyitott meg gyanús hivatkozást, levél csatolmányt, azt haladéktalanul jelezze az üzemeltetésnek, illetve az informatikai biztonsági felelősnek.
   
 • A beérkezett csatolmányokat a Virustotal oldalra feltöltve ellenőrizzék. Amennyiben a csatolmány vélhetően bizalmas, illetve személyes- vagy üzleti adatokat tartalmazhat, úgy ennek feltöltését Intézetünk nem javasolja! Ilyen esetekben javasolt más csatornán (pl.: telefon) felvenni a kapcsolatot az e-mail küldőjével és ellenőrizni a levél hitelességét.
   
 • A felhasználók figyelmének felhívása arra, hogy egyes levelek csatolmányként tartalmazhatnak olyan futtatható állományokat, amelyek egyéb dokumentumnak vannak álcázva (pl. „dokumentum.pdf.exe”, „tajekoztato.txt.exe”).
 • Amennyiben lehetséges, az aktív tartalmak és makrók központi kezelésének beállítása, tiltása, különösen a .doc és .docx kiterjesztésű fájlok, és más MS Office dokumentumok esetében.
   
 • A távoli hozzáférési lehetőségek és a nyitott portok felülvizsgálata, a szükségtelen portok bezárása, a szükséges portok fokozott felügyelete.
 • Rendszeres offline biztonsági mentés (szalagos egység, külső merevlemez) készítése.
 • Határvédelmi szoftverek frissítése és a hivatkozásokban szereplő indikátorok védelmi eszközökön történő beállítása
Amennyiben gyanús e-mail érkezik az Önök felügyelete alatt álló e-mail fiókokba, kérjük, ellenőrzés céljából továbbítsák azt Intézetünk részére. Ebben segítséget nyújthat az alábbi linken elérhető új incidensbejelentő modul letöltése, illetve használata.

További részletek itt.