ITM-államtitkár: a hatékonyság és a fenntarthatóság az építőipar legfontosabb kihívása

2020. február 28. péntek, 00:03
A kormány a hatékonyság javítását és a fenntarthatóságot tekinti az építőipar előtt álló legfontosabb kihívásnak, így az állami támogatásokat is ennek megfelelően tervezi - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a Portfolio Építőipar 2020 konferenciáján.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Boros Anita szerint a technológiai fejlődés a piaci lehetőségek bővülését eredményezheti, általa a nagyobb cégek akár nemzetközi pályázatokon is versenyképesek lehetnek.  Az építőipar számára ugyanakkor a belföldi megrendelések is nagy lehetőséget jelentenek, hiszen csak az állami infrastrukturális beruházások értéke elérheti a 15 ezer milliárd forintot 2018 és 2023 között - tette hozzá.
Az államtitkár úgy véli, hogy a magyar építőipar a következő években is jól teljesíthet, ha folytatódik a technológiaváltás, a külföldön dolgozó szakemberek hazatérése, és az átállás a körkörös gazdaságra.     Utóbbit azért is sürgetőnek nevezte, mert a Magyarországon évente keletkező 18 millió tonna hulladékból 6 millió tonna a bontási hulladék, aminek a 80 százaléka nem hasznosul újra, ráadásul nagyrészt illegálisan helyezik el szerte az országban.

A hulladékkezelés fejlesztése azért is fontos feladat, mert abból új építőipari alapanyagok állíthatók elő - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy Európában már léteznek erre hatékony megoldások, Magyarországnak azonban nem csupán alkalmaznia kell a példaértékű eljárásokat, de vezető szerepet kell betöltenie az építési anyagok fejlesztésében. Boros Anita sürgette emellett a műszaki előírások megfeleltetését a fenntarthatósági szempontokhoz, hangsúlyozva, hogy a nemzetközi szintű környezet- és klímavédelmi vállalások az építőipar jövőjét is meghatározzák. Az új kihívásokhoz a kormány ágazati stratégiája is igazodik, ez hamarosan munkaerő- és lakáspiaci intézkedésekkel bővülhet az iparági egyeztetések végeztével - közölte az államtitkár. A technológiai fejlődés jelentőségét emelte ki a rendezvényen az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke is.

Koji László szerint a technológiaváltás világszinten is az építőipar legfontosabb kihívása, miközben a kisebb belföldi vállalkozások a bevételüknek mindössze 5 százalék költik fejlesztésre. Sürgette a piaci szereplők együttműködésének erősítését, a digitalizációt, és a szakemberek folyamatos képzését és továbbképzését. Véleménye szerint a magyar cégeknek arra is készülniük kell, hogy az építőipar bővülése 2021-től mérséklődhet, és külföldi cégek is egyre nagyobb arányban jelenhetnek meg a belföldi piacon. Hátráltatja az ágazatot az is, hogy a visszajelzések szerint a számlák ötödét nem fizetik ki időben, 5 százalékához pedig csak nehezen vagy sehogy nem jutnak hozzá a cégek - tette hozzá.

Forrás: MTI.hu