ITU-főtitkár: nélkülözhetetlen a kisvállalkozások szerepe az innovációban

2015. október 12. hétfő, 12:57 • www.mti.hu
Nélkülözhetetlen a kis- és közepes vállalkozások (kkv) szerepe az innovációban, támogatásukkal ösztönözhető a lokális digitális fejlődés és új álláshelyek teremthetők - mondta Hou Lin-csao, az ITU főtitkára a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) világkonferenciájának megnyitóján hétfőn Budapesten. Emlékeztetett, hogy a vállalkozók több mint 95 százaléka kis- vagy középvállalkozó, a kkv-szektor a munkaerő mintegy 70 százalékát foglalkoztatja, és a fejlődő országokban mintegy 80 százalékát adják a munkahelyeknek. Hangsúlyozta, hogy az idén 150 éves ITU a korábbinál nagyobb intenzitással kívánja bevonni munkájába a kkv-kat, valamint az eddiginél is több figyelmet kíván fordítani a különböző infokommunikációs területeken az innovációra, a fejlesztések támogatására.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Emellett a főtitkár - a digitális továbbfejlődés érdekében - különösen fontosnak tartja a még nem bekapcsolt lakosság online összeköttetésének biztosítását, újabb piacok nyitását és az internet- és a felfelhőalapú technológiák elterjedésének elősegítését.     

Kerstin Günther, a Magyar Telekom igazgatóságának elnöke beszédében hangsúlyozta: Magyarország büszke lehet arra, hogy már most az egyik legjobb telekommunikációs hálózattal rendelkezik Európában. Ez tükröződik a gazdaság versenyképességében, és jó alapot ad a jövőbeli fejlesztéseknek - tette hozzá.     A távközlési ipar jelentős globális változáson megy keresztül - mondta. Megnövekedett a világszintű igény a mobilitás és interaktivitás iránt, amelynek kiszolgálásához elengedhetetlen a modern és gyors telekommunikációs hálózat - fejtette ki.     
Kerstin Günther szerint a távközlési piac masszív fragmentációja az egyik legnagyobb kihívás Európában, mivel a mintegy 500 millió előfizetővel bíró európai piacon 200 távközlési szolgáltató működik. Mindez éles ellentétben van a Kínában vagy az Egyesült Államokban működő 4-5 nemzeti szintű szolgáltatóval - ismertette.